‘Huisje, boompje, beestje’….. heb je dat allemaal voor elkaar? Dan mag je je gelukkig prijzen! Of misschien sta je op het punt een huis te kopen en een gezin te stichten. Natuurlijk wil je dit ook zo houden en je voorbereiden op situaties die minder gunstig zijn. Je wil te allen tijde zorgen dat je dierbaren goed verzorgd zijn. Daarom is het verstandig om een of meerdere levensverzekeringen af te sluiten. Maar welke verzekeringen zijn er eigenlijk allemaal op dat vlak?
Wij werpen er meer licht op, om je te helpen kiezen. Zo kan je het leven dat jij zo zorgvuldig hebt opgebouwd, veilig stellen voor de toekomst. Voor jezelf en je dierbaren.
Een levensverzekering is een verzekeringsproduct dat uitkeert bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment. De bedoeling is dat je kapitaal opbouwt om te gebruiken op een later moment, meestal in geval van overlijden. Je kunt het uitgekeerde bedrag onder meer gebruiken om je hypotheek af te lossen, je kinderen te laten studeren, te zorgen voor extra inkomen na het overlijden van jou als kostwinner, als aanvulling op je pensioen en om je uitvaart te bekostigen. Eigenlijk is de term ‘levensverzekering’ dus een verzamelnaam en er zijn dan ook verschillende soorten:
Met een uitvaartverzekering dek je de kosten voor je eigen uitvaart en eventueel die van je gezinsleden. Er zijn, in grote lijnen, 3 soorten: de naturaverzekering, de kapitaalverzekering en de combinatieverzekering. Bij de eerste krijg je geen geld uitgekeerd na het overlijden, maar producten en diensten. Je uitvaart is dan dus volledig geregeld en betaald; dit scheelt je nabestaanden een hoop geregel en financiële druk. Uiteraard bespreek je op voorhand met je verzekeraar wat de uitvaart allemaal precies omvat, van rouwadvertenties tot de kist of urn. Bij een kapitaalverzekering wordt er wel een bedrag uitgekeerd. Daarmee kun je dan naar eigen inzicht de begrafenis of crematie bekostigen. Bij een combinatieverzekering, de naam zegt het al, krijg je zowel een bedrag als producten en diensten.
De overlijdensrisicoverzekering, kortweg ORV genoemd, is vaak een voorwaarde die wordt gesteld als je een hypotheek aanvraagt. Dus kun je alleen de hypotheek krijgen en het huis kopen als je deze verzekering afsluit. Het is voor de geldverstrekker een verzekering dat de hypotheek, mocht jij komen te overlijden, toch kan worden afbetaald. Tegelijkertijd is het voor jezelf ook een prettige gedachte dat je partner en/of kinderen niet het huis moeten verkopen als jij er niet meer bent. Dus ook als de hypotheekverstrekker het niet verplicht stelt, is het verstandig om een overlijdensrisico af te sluiten. Overigens kan het vrijgekomen bedrag natuurlijk ook gebruikt worden voor andere financiële verplichtingen, zoals de huur of levensonderhoud.
Bij een kapitaalverzekering bouw je tijdens de looptijd kapitaal op, het is dus eigenlijk een vorm van sparen. De nadruk ligt dus ook meer op sparen dan op verzekeren. Er is sprake van een vooraf vastgestelde looptijd, wanneer deze voorbij is, wordt het geld uitgekeerd. Er zijn verschillende varianten van kapitaalverzekeringen beschikbaar, zoals een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Het voordeel van een kapitaalverzekering is hiervan is dat je tijdens de looptijd niet alleen beschermd bent bij overlijden, maar ook vermogen opbouwt dat je aan het einde van de looptijd kunt gebruiken voor een groot financieel doel. Er zijn twee soorten kapitaalverzekeringen: de spaarverzekering en de beleggingsverzekering.
Bij een spaarverzekering zet je de premie vast op een rekening tegen een vaste rente, terwijl bij een beleggingsverzekering de verzekeraar jouw premie belegt in één of meer beleggingsfondsen. Bij een spaarverzekering is er sprake van minder risico, omdat je premie vaststaat tegen een vaste rente.
Deze verzekering is gekoppeld aan beleggingen en keert uit op een vooraf afgesproken moment of bij overlijden van de verzekerde. Het bedrag dat wordt uitgekeerd is afhankelijk van de waarde van de beleggingen. De hoogte van het bedrag wordt dus bepaald door de mate van het succes van deze beleggingen.
Met dit overzicht heb je een goed idee van wat de mogelijkheden allemaal zijn. Echter, waar veel mensen niet direct aan denken, is dat het afsluiten van een levensverzekering ook op de korte termijn financiële gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld voor de belastingen die je moet betalen of voor de dekking, de waarde-opbouw of de winstdeling. Het is daarom wel verstandig om je toch goed te laten adviseren door een financieel adviseur voordat je een levensverzekering afsluit. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt en de toekomst van jou en je dierbaren veilig stelt!
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android