Luister
muziek
27 mei 2021 - 05:51
Deel dit artikel:

Buurtpreventieteams Maarheeze en Budel van start: ‘te popelen om straat op te gaan’

In Budel en Maarheeze zijn de buurtpreventieteams van start gegaan. Zij gaan regelmatig in een klein groepje controlerondes lopen door de buurten van hun dorp, met als doel extra oren en ogen te bieden op straat. “Ze staan te popelen om de straat op te gaan”, zegt Ton Lemmen, die de start coördineerde.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Jos Meusen
Advertentie

Bij de teams zijn zo’n tien in Budel en acht in Maarheeze vrijwilligers aangesloten. Zij willen de veiligheid en het gevoel van veiligheid vergroten in hun eigen buurt. De gemeente ondersteunt dit burgerinitiatief en heeft de teams mee helpen opzetten. “Ik ben blij dat het zover is. De vrijwilligers zijn de extra oren en ogen. Zij gaan meekijken en waarschuwen bij de gemeente als er iets aan de hand is”, reageert burgemeester Roland van Kessel.

Burgerinitiatief
De buurtpreventieteams Budel en Maarheeze zijn voortgekomen uit een initiatief van enkele inwoners uit Budel. Dat zijn Harm van Leuken, Dennis Neijssen en Marc de Laat. De gemeente heeft dit burgerinitiatief ondersteund door onder andere een praktische handleiding op te stellen, te helpen bij de werving van vrijwilligers, een instructiebijeenkomst aan te bieden en de uitrusting te betalen.

De werving voor het team Maarheeze heeft onder toeziend oog van de dorpsraad van Maarheeze plaatsgevonden. “We waren als dorpsraad enthousiast over het initiatief in Budel”, vertelt Jacques Sak van de dorpsraad van Maarheeze. “We zagen berichten waardoor de zorg alleen maar toenam, moet ik eerlijk zeggen. Soms kwamen er signalen van onveiligheid.” Als belangrijke plekken om in de gaten te houden noemt Sak vooral het buitengebied. “Denk aan de omgeving van ’t Tipke, het station, Kamersven en de andere kant van de spoorweg. Dat ligt in een bosgebied.”

De werving voor het team Budel is gecoördineerd door de initiatiefnemers buurtpreventie Cranendonck. Dat startte eigenlijk al bij het opzetten van WhatsAppgroepen, een aantal jaren geleden. “Dit is een mooie aanvulling op wat we al opgebouwd hebben”, zegt Marc de Laat. In die groepen zitten al meer dan 2500 groepen. Harm van Leuken vult aan: “Daarna is ook de nood ontstaan om op te staan.”

Wat ze wel en niet mogen
De deelnemers hebben voor de start een gerichte instructie ontvangen van de politie, ervaringsdeskundigen en de gemeente. Zo weten de vrijwilligers hoe te handelen en wat hun rol en taken zijn. En ook wat ze niet zijn.
“Het gaat om de veiligheid op straat. We monitoren wie er loopt, fietst en rijdt door de wijk. Letten op inbraakgevoelige situaties. Het is een stukje opvoeding eigenlijk”, zegt Van Leuken. Het belangrijkste doel van het project is dat door de preventieve werking ervan inwoners een actieve bijdrage leveren aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel. De leden van het buurtpreventieteam kunnen dorpsgenoten erop wijzen als zij vanaf de straat waar zij lopen bijvoorbeeld een inbraakgevoelige situatie zien. Te denken valt aan bijvoorbeeld een open raam, een sleutel in de voordeur, een vuilniscontainer of ladder die naast of onder een schutting of raam staat.

‘Het wordt een uitdaging’
Beide teams hebben ieder uit hun midden een eigen coördinator. Voor Budel is dat Harm van Leuken en voor Maarheeze is dat Wendy Krabbenborg. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor onder andere de politie en de gemeente, maar ook voor andere vrijwilligers. “Het wordt een uitdaging om alle wijken te coveren”, zegt Van Leuken.
De coördinatoren overleggen een of meer keer per jaar met de gemeente en politie, om te bespreken hoe het loopt en wat er beter kan.

Vragen of aanmelden
Heb je vragen of interesse om je als vrijwilliger aan te sluiten, dan kun je mailen naar:
Team Maarheeze: maarheezebuurtpreventie@gmail.com
Team Budel: buurtpreventiecranendonck@gmail.com

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie