Luister
muziek
5 april 2023 - 15:06
Deel dit artikel:

Kees van der Spek confronteert Marjan Kleine: 'Je verdween als raadslid, verhuurde illegaal je huis'

Kees van der Spek en zijn zoon Joep hebben oud-raadslid Marjan Kleine geconfronteerd. Ze verdween zes jaar geleden plotseling uit de gemeenteraad van Cranendonck en verliet haar huis in Budel. Ze raakte spoorloos. Tot nu. In de tv-uitzending Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt van dinsdagavond staat ze oog in oog met de bekende journalist en programmamaker.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Jesse van der Spek
Advertentie

In 2014 werd Marjan Kleine raadslid van het CDA bij de gemeente Cranendonck. Janneke van Happen (CDA) vertelt in Oplichters Aangepakt over de periode in 2017 dat Marjan plotseling verdween. “Op een gegeven moment was zij steeds vaker afwezig. Ze zei dat ze ziek was. Dat werd eigenlijk steeds meer. Toen is ze met ziekteverlof gegaan.” Wat ze precies mankeerde, wist niemand. Het contact met Marjan verloor het CDA uiteindelijk. Ook familieleden kregen haar niet te spreken. Ze verdween, raakte spoorloos.

Nu, zes jaar later, heeft Kees van der Spek het verhaal opgepikt en gaat op zoek naar Marjan Kleine. Want er spelen verdachte zaken rondom haar verdwijning. Zo verhuurde ze een tijdje illegaal haar woning in Budel. Daarnaast zijn er nog mensen ‘die er belang bij hebben dat ze gevonden wordt’, meldt medewerker Dennis van een recherchebureau aan Kees van der Spek. “Ik weet wel dat er partijen zijn die nog centjes van haar tegoed hebben.”

Drankzucht, vreemdgaan en beschuldigingen

Kees concludeert dat Marjan een oplichter is. Ex-vriendjes van Marjan zeggen dat ze drankzuchtig is, veelvuldig vreemdgaat en hen tegenover de politie vals zou hebben beschuldigd van wapenbezit en bedreiging.

Vervolgens komen diverse vermeende slachtoffers van Marjan aan het woord. Zo zou ze van meerdere mensen geld afhandig hebben gemaakt. Ook gebruikt ze diverse namen en is ze actief voor verschillende bedrijven.

Marjan Kleine woont nu in Egypte

Uiteindelijk leiden de wegen in de tv-uitzending naar Egypte. In toeristencentrum en badplaats Hurghada blijkt Marjan Kleine tegenwoordig te wonen. Daar maakt de zoon van Kees van der Spek, Joep, een afspraak met Marjan. Niet veel later volgt de confrontatie met vader Kees.

In die confrontatie haalt Kees diverse voorvallen naar voren. Een antwoord heeft Marjan niet echt. Ze ontkent vooral. Kees: “Je was raadslid, hè? Ik heb met de gemeente gebeld. Je hebt nog geld ontvangen terwijl je hier zat en je huis illegaal verhuurde.” Marjan reageert: “Nee, toen woonde ik in Istanbul.” Kees: “Je verhuurde je huis toch?” Marjan: “Ja, drie maanden.” Uiteindelijk breidt ze er een eind aan: “Ik heb geen zin om alles uit het verleden te laten omroeren. Daarom zit ik hier.”

Bijzondere spraakberichten: ‘Misschien ben je al getrouwd’

Kees en Joep van der Spek keren huiswaarts. Later ontvangen ze nog wel enkele spraakberichten van Marjan: “Onze ontmoeting was een beetje vreemd voor mij. Ik kon het ook wel begrijpen”, vertelt ze. “Jij bent journalist, dus je wilt soms informatie hebben of denkt misschien: zit daar een verhaal in? En natuurlijk moet je dat doen, dat is ook goed, dan kun je weer een programma maken. Maar ik denk dat ik niet zo interessant ben voor je.”

Dan neemt haar geluidsopname nog een bijzondere wending. Marjan zegt: “Als je weer naar Egypte komt, doen we samen een selfie. Dan staan jij en ik erop. Ik hoop dat je snel weer komt, want Egypte is echt een leuk land om te wonen. Ik weet niet, misschien ben je al getrouwd of zo. En je zogenaamde zoon, als dat je zoon is, is gewoon een schatje.”

Daarmee eindigt de uitzending van Oplichters Aangepakt op RTL5. Marjan Kleine verblijft dus in Egypte, na in diverse landen gewoond te hebben. Of ze ooit nog terugkeert naar Nederland - laat staan Cranendonck - valt te betwijfelen.

Oplichter Roy uit Maarheeze

Eerder dit jaar was het Thijs Zeeman die een andere vermeende oplichter uit Cranendonck confronteerde. De programmamaker en zijn team van het RTL 5-programma Zeeman Confronteert vinden de vermeende meesteroplichter Roy uit Maarheeze. Roy zou meerdere slachtoffers hebben gemaakt, waaronder Frank en Anja, die bij elkaar ruim 11.000 euro aan hem hebben overgemaakt voor een vakantie die nooit heeft plaatsgevonden. En Jerry, die voor 15.000 euro aan cameraspullen zou hebben verhuurd die nooit zijn teruggebracht.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie