Luister
muziek
20 juli 2022 - 14:36
Deel dit artikel:

Dit is hoe een wielerbaan een café in Budel liet floreren

Sjefke Meusen staat in 1929 aan het begin van De Wielerbaan aan de Maarheezerweg in Budel. Toen in die tijd de economie instortte, kwam hij met het idee om zijn woonhuis te verbouwen tot café en hierachter een betonnen wielerbaan aan te leggen. Het was de bedoeling om mensen die de wielerwedstrijden bezochten naar zijn café te lokken. En dat lukte. Hier lees je over hoe de huidige Wielerbaan ontstaan en gevormd is.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Als een van de enigen legde Sjefke Meusen samen zijn broer Willem en Bertje Sprankenis een betonnen wielerbaan aan in 1932. Langs de baan bouwden ze twee staantribunes en een overdekte zittribune. Er konden 4000 mensen plaatsnemen, waarvan 1000 op de staan- en zittribunes.
Al met al een prachtige wielerbaan waar Sjefke en heel Budel trots op konden zijn. Het werd gezien als de mooiste baan in de omgeving. Ondertussen was Sjefke ook klaar met de verbouwing van een gedeelte van zijn woonhuis tot café.

Gezelligheid
Op 5 mei 1933 opende het café, dat toen al De Wielerbaan heette. Met zijn onafscheidelijke 'Henbasser’, een grote harmonica en met zijn zang wist Sjefke in zijn nieuwe café al snel de stemming er in te brengen. In het café heerste al direct een gemoedelijke en gezellige sfeer.

Trots in Budel
Twee weken daarna, op 21 mei, opende de wielerbaan. Budel maakte er een echte feestdag van. Aan veel huizen wapperden de driekleur, een teken dat de mensen van Budel trots waren op hun nieuwe wielerbaan. Van heinde en verre kwamen wielerliefhebbers naar hier om de openingswedstrijden bij te wonen, die op diezelfde dag nog plaatsvond.
Natuurlijk werd er na de prijsuitreiking nog lang nagekaart in het café en werden de wedstrijden nog veel 'met de mond verreden'. De wielersport floreerde in die jaren en ook voor de renners uit onze streek was de nieuwe baan een uitkomst.

Teloorgang
De eerste vijf jaren waren een glorietijd voor de wielerbaan. Daarna brak, mede door de verslechterende economie, het verval aan. De belangstelling liep terug. Er reden nog wel renners op de baan maar geld was er niet meer bij. Bovendien was er geen vereniging of club meer om de zaak mee te helpen organiseren. Zo kwam de hele last van de wedstrijden met inkomsten en uitgaven, en niet te vergeten het onderhoud van de baan, op Sjefke neer.
In de jaren veertig werden er nog wel wedstrijden verreden, maar meestal alleen door plaatselijke wielrenners en amateurs. Bovendien had de baan veel geleden omdat er ook wedstrijden met auto's en motors op werden gereden. Aan het einde van de jaren '40 kwam er een einde aan de georganiseerde wedstrijden op de ‘Budelse Wielerbaan’.

Baan afgebroken
Aan het einde van de jaren '50 is de wielerbaan afgebroken. Zo kwam er een definitief einde aan de prachtige baan waar veel publiek uit Budel en omgeving heeft genoten van wielersport op het hoogste niveau. De geheel gerestaureerde café-zaal De Wielerbaan bestaat uiteraard nog steeds.

Het hele verhaal lezen? Dat kan op HIER, op de site van heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie