Luister
muziek
25 november 2021 - 12:41
Deel dit artikel:

Jan 'de oude vis' Visschers zette enorme praktijk op in Budel als gemeentearts

Johannes Joseph Visschers werd op 6 juli 1891 in het Zuid-Limburgse dorp Ulestraten geboren als zoon van Jan Pieter Visschers en Maria Petronella Pinckaers. Later werd hij in omgeving Budel bekend als gemeentearts.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Vader Visschers was burgemeester; het gezin telde zeven kinderen. Na zijn studie geneeskunde trouwde Jan Visschers met Lena de Bruin. Jan en Lena Visschers vestigden zich in Budel, waar Jan per 15 augustus 1920 benoemd was tot gemeentearts.

Zij gingen in de Nieuwstraat wonen op nummer 36. In 1924 verhuisde het gezin Visschers naar de overkant, naar nummer 37, het herenhuis van notaris Nieuwenhuis. Van hieruit bouwde Jan Visschers zijn enorme praktijk op.

Tot ongeveer 1910 was Budel voor medische zorg aangewezen op de huisartsen van Hamont: dokter Feijen en dokter Somers. In 1911 werd dokter Kwisthout in Budel benoemd; in 1920 vertrok deze naar Heeze. Daarop volgde de benoeming van Jan Visschers tot gemeentearts van Budel (inclusief Schoot en Dorplein), Soerendonk en een gedeelte van Maarheeze.

Benoeming tot ereburger

Het was pionierswerk: op medisch en hygiënisch gebied viel nog heel wat te verbeteren. Zo stond hij aan de wieg van de oprichting van het Wit-Gele Kruis (met wijkverpleging, kraamverzorging en consultatiebureau) en van een EHBO-afdeling. Bij zijn veertigjarig ambtsjubileum in 1960 werd hij benoemd tot ereburger van de gemeente Budel. Vanwege zijn vele verdiensten voor de Budelse gemeenschap ontving hij in 1967 de hoge pauselijke onderscheiding Ridder in de Orde van H. Sylvester.

Gezin

Het gezin Visschers-de Bruin telde vier kinderen: Gerard, Pieter, Ton en Petra. Zoon Ton trad in de voetsporen van zijn vader; ook hij werd huisarts, eerst als assistent bij zijn vader, in 1956 als zelfstandig huisarts. Er waren dus twee huisartsen Visschers; ter onderscheiding noemde men hen ‘de oude Vis’ en ‘de jonge Vis’. Jan Visschers, ‘de oude Vis’, overleed in Budel op 12 augustus 1979. Hij werd 88 jaar.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie