Luister
Live
18 december 2021 - 09:44
Deel dit artikel:

Ton Visschers trad als 'de jonge Vis' in de voetsporen van zijn vader en gemeentearts Jan

'De oude Vis' en 'de jonge Vis'. Twee bekende gezichten uit de geschiedenis van Budel. Eerder gingen we al in op eerstgenoemde, Jan Visschers. Nu belichten we het verhaal van Ton, die in de voetsporen van zijn vader trad als arts.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Antonius Visschers is op 18 november 1924 in Budel geboren als zoon van Jan Visschers en Lena de Bruin. Vader Visschers was sinds augustus 1920 gemeentearts in Budel en Soerendonk. Het gezin Visschers-De Bruin telde vier kinderen: Gerard, Pieter, Ton en Petra. Zoon Ton trad in de voetsporen van zijn vader; in 1955 studeerde hij in Utrecht af en in 1956 begon hij zijn dokterspraktijk in Budel als opvolger van zijn vader.

Vader Visschers bleef nog enkele jaren praktijk uitvoeren. Er waren dus twee artsen Visschers. Ter onderscheiding noemde de inwoners hen ‘de oude Vis’ en ‘de jonge Vis’.

Weekend vrij

Ton Visschers trouwde met Lied Jansen. In 1966 bouwde hij een eigen huis met praktijkruimte aan de Heesakkerweg. Een huisarts had vroeger altijd dienst, zondags en door de week, dag en nacht. In Soerendonk was inmiddels dokter Jan Raeven gekomen. Met hem werd een regeling getroffen voor weekenddiensten. Dat was voor beiden een hele luxe: om de twee weken een vrij weekend.

Inzet voor Budel

Naast zijn drukke praktijk zette Ton zich ook in voor de Budelse gemeenschap. Vanaf 1956 gaf hij gedurende 35 jaar wekelijks les aan EHBO-cursisten. Daarnaast zette hij zich als arts in bij de activiteiten van stichting ‘de Zonnebloem’. Op 3 januari 1981 vierde Ton zijn zilveren ambtsjubileum. In 1991 nam ‘de jonge Vis’ afscheid. Per 1 mei 1991 werd hij opgevolgd door dokter Fleuren. Ton en Lied Visschers gingen toen in Hamont wonen.

Overlijden

Ton Visschers overleed op 22 augustus 1997 op 72-jarige leeftijd. Met zijn overlijden kwam er een einde aan een vertrouwde periode van ‘de oude Vis’ en ‘de jonge Vis’.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug