Luister
muziek
3 december 2022 - 12:01
Deel dit artikel:

Het verhaal van 'kluutjeswinkel' Lexke in Budel

We duiken in het verhaal van snoepwinkel 'Lexke' in Budel. Jarenlang was het een begrip in de omgeving. Na tachtig jaar kwam er een einde aan, toen de laatste eigenaar Toos Mansvelt ermee stopte.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

In 2009 werd het woord ‘kluutje’ door de Budelse bevolking verkozen tot het mooiste Budelse woord. Waar gingen de kinderen van Budel vroeger hun kluutjes kopen? Juist ja, ‘Bie Lexke’ op de Markt in Budel. Elk dorp had vroeger wel een snoepwinkeltje waar de zondagscenten besteed werden aan toverballen, zoethout en drop. In 1912 begon de familie Mansvelt met dit winkeltje en op 9 januari 1993 kon men er de laatste ‘kluutjes’ kopen, toen ging de winkeldeur na tachtig jaar voor altijd op knip.

Lex Mansvelt

Lex Mansvelt (1888-1954) was oorspronkelijk bakker, maar ook winkelier in rookwaren en snoepgoed. In 1912 begon hij met een winkeltje aan de Markt in Budel. Lexke was getrouwd met Gondje Houben. Met het winkeltje hebben zij hun hele verdere leven de kost verdiend. Lexke en Gondje hadden geen kinderen. In 1953 overleed Gondje en ging Lexke Mansvelt naar het bejaardenhuis. Oomzegger Jo Mansvelt en zijn vrouw Toos de Groot namen de zaak over. De naam van het winkeltje bleef ‘Bie Lexke’. Het runnen van de winkel kwam vooral op Toos neer.

Drukte op zondag

Naast de zorg voor het huishouden en de vier zonen had Toos het druk met de winkel, want van een sluitingswet had men niet gehoord. Het winkeltje was in feite altijd open. Vooral ’s zondags was het druk. Na de hoogmis kwamen de mensen dan met hun kinderen naar ‘Lexke’ om snoep en sigaretten te kopen, of om gewoon een praatje te maken.

Laatste kluutjes

Jo Mansvelt overleed in 1986 op 66-jarige leeftijd. Toos zette het winkeltje nog zes jaar voort. Zij deed dat tot 9 januari 1993. Toos verkocht die dag de laatste ‘kluutjes’, dat had ze veertig jaar gedaan. Toen viel na tachtig jaar voorgoed het doek voor snoepwinkeltje ‘Bie Lexke’.

Kunstwerk

Naar aanleiding van de verkiezing van het mooiste woord maakte kunstenares Netty Govers-Lammers in 2011 een ‘kluutje’. Toos Mansvelt onthulde op 20 maart het kunstwerk aan de gevel van het pand aan de Markt waar tachtig jaar lang snoepwinkel ‘Lexke’ was. Een winkeltje dat bij velen nog prettige en nostalgische gevoelens oproept.

Overlijden

Toos Mansvelt-de Groot heeft nog vele jaren in haar winkeltje gewoond. Ze overleed op 1 oktober 2019 op 93-jarige leeftijd. 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie