Luister
muziek
18 april 2023 - 12:13
Deel dit artikel:

Hoe deze weg Maarheeze in tweeën splitst, levensgevaarlijk was, maar nu prachtig is

De weg die Maarheeze 'in tweeën splitst' stamt al van vóór de Tweede Wereldoorlog. Voordat het een viaduct werd, was het een gevaarlijke weg. Tegenwoordig is het een echte blikvanger.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Veel Maarheezenaren hebben herinneringen aan de vroegere oversteekplaats in het dorp ter hoogte van ‘Hof van Holland’. De oude rijksweg liep vroeger dwars door het dorp, toen nog Leenderweg en Weerterweg genaamd. Zo ontstonden in het dorpscentrum gevaarlijke gelijkvloerse kruisingen met de diverse zijwegen.

Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd een eindje verderop bij café ‘’t Kruispunt’ een nieuwe rijksweg (van grote betonplaten) aangelegd, die het dorp in tweeën splitste. Kerk, meisjesschool en kleuterschool lagen nu aan de andere kant van de snelweg. Dat leidde regelmatig tot gevaarlijke verkeerssituaties. Schoolkinderen moesten deze weg vier keer per dag oversteken. Verkeersongelukken bleven dan ook niet uit, soms met fatale afloop.

Op 8 april 1948 liepen de kinderen Tonnie (6) en Rianneke (4) van Himbergen namiddags vanuit school naar huis en kwamen beiden op dit kruispunt om het leven. Na het passeren van enkele auto’s staken zij de weg over en zagen daarbij een auto uit de tegenovergestelde richting over het hoofd.

Diepe indruk

Beide kinderen overleefden het ongeluk niet. Tonnie en Rianneke waren een zoon en dochter van Jan van Himbergen en Zus van Himbergen-Verschuren. Het gezin woonde in de Stationsstraat in Maarheeze. Vader Jan was een bekende kleermaker in het dorp, moeder Zus was onderwijzeres aan scholen in Maarheeze en Soerendonk. Dit tragische gebeuren maakte diepe indruk op de inwoners van Maarheeze.

Ondertussen nam de verkeersdrukte toe en was het oversteken van de weg een groot risico voor de kinderen. Aan deze verkeersonveilige situatie kwam in oktober 1965 een einde door de bouw van een baileybrug. Kinderen konden nu op een veilige manier oversteken.

Viaduct in Maarheeze opgefleurd

Rond 1970 werden deze gevaarlijke kruisingen van de drukke rijksweg ongelijkvloers gemaakt door middel van twee viaducten. Eén bij Vogelsberg en één midden in het oude centrum van het dorp. Dit laatste viaduct was geen sieraad voor het dorp. Het viaduct onder de A2, dat de Kerkstraat met de Stationsstraat verbindt, werd door menigeen het lelijkste viaduct van Nederland genoemd. Om die reden werd in 2020 vanuit een aantal inwoners en ondernemers het initiatief genomen om daar wat aan te doen.

In samenwerking met de gemeente Cranendonck en heemkundekring De Baronie van Cranendonck is het viaduct in 2022 voorzien van kleurrijke graffiti en historische foto’s over Maarheeze. Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september 2022 werd het vernieuwde viaduct opnieuw geopend.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie