Luister
muziek
10 november 2023 - 11:09
Deel dit artikel:

'Waarom zwijgen? Iedereen wil toch dat de moordzaak rond Wies Hensen oplost wordt?'

In 2021 zei Jeroen Snellen, op dat moment coördinator van het cold case-team van de politie Oost-Brabant, in de media dat hij ervan overtuigd is dat er in de regio mensen moeten zijn die meer weten over de zaak Wies Hensen, maar die zwijgen. Waarom zwijgen? Iedereen wil toch dat een moordzaak wordt opgelost?

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Hieronder lees je een nieuw verhaal van Joop en Sander, die jagen op de moordenaars van Wies Hensen.

Er is maar één persoon van wie je enigszins begrijpt dat hij tot op de dag van vandaag zwijgt. De dader zelf. Spreken gaat leiden tot een flinke celstraf, maar ook enorm gezichtsverlies. Als hij nog leeft, is de dader inmiddels eind 50 of begin 60. Getrouwd, kinderen, kleinkinderen, wie zal het zeggen? Anders dan de familie van Wies is deze man op een bepaalde manier ‘gewoon' door kunnen gaan met zijn leven. Tegelijk sleept hij wel een verhaal met zich mee dat hij nergens kwijt kan.

Ooit zal er een moment komen dat deze ongemakkelijke waarheid over (o)pa toch op tafel komt. Pijnlijk, maar uiteindelijk beter dan de waarheid mee het graf in te nemen. Het zwijgen van de dader is een eenzaam en onmogelijk zwijgen. Dat geldt ook voor familieleden van de dader, mocht die inmiddels zijn overleden. Linksom of rechtsom, de waarheid komt een keer aan het licht.

Loyaliteit

Een heel ander zwijgen is dat van een eventuele handlanger. Ook die houdt al 34 jaar de kaken stijf op elkaar. Met zijn zwijgen is hij loyaal aan de dader, misschien wel zijn ‘blood brother’. Maar in zo’n vriendschap kunnen in die 34 jaar natuurlijk wel wat barstjes zijn ontstaan. Als de vriendschap over is, of als de dader is overleden, ontstaat er ruimte om het zwijgen te doorbreken. Loyaliteit is mooi, zolang het om kwajongensstreken gaat. Maar in dit geval gaat het om moord. Kom op zeg. Het beschermen van de dader gaat hier keihard ten koste van de familie van Wies. De keuze om de dader uit de wind (én uit de bak) te houden, is tegelijk een keuze om de familie van Wies ook na zoveel jaren in onwetendheid te houden. Een heel ander zwijgen, dit noemen we een beschermend én beschamend zwijgen.

Nog weer een andere vorm van zwijgen komen we tegen in enkele reacties op social media. Met een grote stelligheid komen mensen met uitspraken als: ‘dit gaat nooit opgelost worden’ of ‘die dader ga je nooit vinden’. Er zit zoveel stelligheid in dat het bijna lijkt alsof deze mensen meer weten. Dat ze iets óf iemand in bescherming nemen. We hebben al een paar keer rechtstreeks contact gezocht. Maar mensen die op sociale media de stevigste uitspraken doen, reageren op een directe persoonlijke vraag vaak met stilzwijgen. Het voelt als een schreeuwerig en tegelijk angstig zwijgen. Mogelijk is de prijs voor praten te hoog.

Het ene zwijgen is het andere niet

Tot nu toe zwijgt de dader. Dat begrijpen we. Maar het zwijgen van een eventuele handlanger is van een andere orde, net als het zwijgen van mensen die meer weten. Zwijgen over een geheim is een zware last, voor jezelf maar ook voor je partner, je kinderen en kleinkinderen. Spreken ontlast, het geeft lucht, voor iedereen.

Tippen kan ook anoniem

Voor wie met een goede reden zwijgt: besef dat je ook anoniem kunt tippen. Dat kan via het tipformulier. Maar op verzoek van één van onze tipgevers bieden we je ook de mogelijkheid om je tip anoniem per brief aan ons te sturen.

Dus. Wie zijn hart wil luchten, wie genoeg heeft van het zwijgen, wie er naar snakt dat de waarheid eindelijk boven water komt? Schrijf of typ je tip en stuur deze in een gesloten envelop aan:

  • Team wieshensen.nl
  • p/a Parochie Heilige Willibrord
  • T.a.v. dhr. Pastoor N. van der Sluis
  • Markt 55
  • 5554 CA Valkenswaard

De parochie staat erop hier te vermelden dat zij inhoudelijk niets met de zaak zelf te maken heeft. Noch pastoor Van der Sluis, noch een van zijn medewerkers, zal jouw brieven openen of lezen. Alleen het team achter wieshensen.nl neemt kennis van jouw tip. Uiteraard kun je jouw informatie ook online doorsturen via het (anonieme) tipformulier

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie