Luister
muziek
8 mei 2023 - 12:17
Deel dit artikel:

'Schelden tegen homo's? Meteen rood en een flinke schorsing'

In tegenstelling tot de positieve geluiden die eerder werden gehoord bij drie Eindhovense amateurvoetbalclubs, is homofobie toch wel degelijk aanwezig in het regionale voetbalwereldje. Dit ervaart scheidsrechter Jesse Vorstenbosch vrijwel wekelijks. "Vuile kankerhomo, ik zie je na de wedstrijd!"

cranendonck24
  / Willem Jan Schampers / Amateurvoetbal Eindhoven
Advertentie

Als Vorstenbosch dit soort scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd krijgt, is er volgens hem maar één straf: een rode kaart en een wekenlange schorsing. "Dit geldt ook voor 'mongool', 'kankerlijer', 'vuile Turk' of andere kwetsende bewoordingen. Die hoorden gewoon niet thuis op een voetbalveld. Ik laat dit dan ook niet zomaar passeren. Dan zou ik mezelf voor de gek houden. En het zijn niet alleen trainers en volwassen spelers die iets roepen, maar ook ouders van jeugdspelers..."

Vorig jaar kwam de Eindhovenaar openlijk uit voor zijn geaardheid. Hij deed dit via een interview op Amateurvoetbaleindhoven en kreeg naar eigen zeggen veel positieve reacties. "Homofobie komt wel degelijk voor in het amateurvoetbal, maar is voor veel mensen niet zichtbaar. Ik ben altijd heel eerlijk en draag een regenboogband, om iedereen duidelijk te maken dat ik homoseksueel ben. En dan nog vinden spelers, trainers of toeschouwers het soms nodig om me te beledigen."

Zelf raakt het hem inmiddels niet meer zo, zegt Vorstenbosch. Vandaar ook zijn boodschap aan mensen die uit de kast willen komen. "Wees niet bang dat je niet wordt geaccepteerd. Ga het niet opkroppen, want daar heb je alleen maar jezelf mee. Je bent nu eenmaal niet de enige die homo is. Ik heb zelf ook deze stap gezet in mijn naaste omgeving. Ik ben gelukkig en heb een relatie met een leuke jongen.”

Gedragsregels

Bij VV Geldrop staat het woord 'respect' hoog in het vaandel. "We tolereren geen enkele vorm van discriminatie", benadrukt voorzitter Peter Verstraaten. "Iedereen is hier gelijk, al kunnen we nooit honderd procent uitsluiten dat er iets gebeurd tijdens een wedstrijd of in de kantine. Als we merken dat iemand over de schreef gaat of als we een melding krijgen van grensoverschrijdend gedrag - in de breedste zin van het woord - dan grijpen we in. In het uiterste geval kan hij of zij vertrekken.

Binnen de club is bekend dat de twee vrouwenteams meerdere lesbische speelsters herbergen, maar van homoseksuelen bij de mannen, weet Verstraaten niets. "Die meiden komen er zelf voor uit en we hebben nog nooit enige wanklank hierover gehoord. Binnen onze gedragsregels wordt homoseksualiteit niet specifiek genoemd, maar het is voor iedereen gewoon duidelijk dat je je bij Geldrop normaal moet gedragen. Tegenover spelers en speelsters, maar ook ten opzichte van trainers en scheidsrechters."

Corrigeren

Mandy Klaassen is speelster van het 7x7 vrouwenteam van SV Tivoli. "Zelf ben ik hetero, maar we hebben in onze ploeg zeker vijf à zes meiden die lesbisch zijn. Daar wordt totaal niet geheimzinnig over gedaan en niemand maakt er een punt van. We hebben gewoon ontzettend veel lol met elkaar. Natuurlijk worden er in de kleedkamer soms grapjes gemaakt die op het randje zijn, maar nooit kwetsend. Dan zouden we elkaar trouwens ook meteen corrigeren."

Dat het totaal geen issue is bij vrouwen, maar wél bij haar mannelijke collega's, herkent Klaassen. "De meeste hetero meiden bij ons zijn getrouwd met een speler van het eerste mannenelftal en daar is nog niemand uit de kast gekomen. Dat ligt blijkbaar toch een stuk gevoeliger. Ergens jammer, want het zou niet moeten uitmaken. Misschien kunnen we er voor het evenwicht een selectiecriteria van maken, haha!"

Sandra Swinkels is technisch manager van de vrouwen van FC Eindhoven/av. Zij kent het vrouwenvoetbal door en door en maakte ook diverse jaren deel uit van het Nederlands elftal. "Bij vrouwen is homoseksualiteit heel normaal. We hadden meerdere stelletjes in het team en daar werd - mits open werd gecommuniceerd richting de trainersstaf - ook helemaal niet moeilijk over gedaan. En ook hier bij FC Eindhoven hebben we meerdere speelsters die op vrouwen vallen. Dat is geen punt, als het maar niet leidt tot problemen in de relationele sfeer."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie