Luister
muziek
08 Juni 2024 08:22
Deel dit artikel:

Keert kazerne terug in Budel? Defensie organiseert informatiebijeenkomsten

Defensie gaat informeren over de plekken waar ze wil bouwen, uitbreiden en oefenen. Daar wordt onderzoek naar gedaan en tijdens de bijeenkomsten deelt Defensie de eerste onderzoeksresultaten. Ze hebben onder meer het Nassau-Dietszterrein in Budel op het oog.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Momenteel zit het asielzoekerscentrum (azc) gevestigd op het terrein aan de Randweg-Oost in Budel. Het lijkt erop dat het COA daar tot medio 2028 ook het azc wil behouden. Tegelijkertijd wordt er verder in de toekomst gekeken, door een groep inwoners die het azc over vier jaar weg willen hebben. Zij zien graag Defensie terugkeren in Cranendonck.

Dat die wens er ook bij Defensie is, blijkt uit eerdere berichtgeving van het ministerie. Defensie houdt vanaf juni 2024 informatiebijeenkomsten over de ruimte die ze in Nederland nodig heeft. Dit gebeurt per provincie en regio. In de buurt van Cranendonck bezoeken ze onder meer Venlo (12 juni ) en Waalwijk (26 juni). Daar vertellen ze tijdens informatiebijeenkomsten over hun plannen.

Wil je hierbij aanwezig zijn, dan kun je je aanmelden door hier op de datum en regio te klikken. Er opent dan een externe pagina waar je je kunt registreren voor de bijeenkomst.

Programma

  • 18.45 tot 19.15 uur: Ontvangst en informatiemarkt
  • 19.15 tot 19.45 uur: Presentatie over de laatste ontwikkelingen
  • 19.45 tot 22.00 uur: In gesprek met Defensie en haar partners:
    • Informatiemarkt
    • Interactieve sessie(s) ruimtebehoeften

Tijdens de digitale informatiebijeenkomst van 16 januari 2024 over Ruimte voor Defensie gaf Defensie uitleg bij de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarin staat welke mogelijkheden Defensie onderzoekt om te bepalen wat de beste plek of manier voor Defensie is om te bouwen, oefenen of vliegen en de planning waarin dit plaatsvindt.

Waar Defensie zoekt naar ruimte

Je kunt hier zien waar Defensie naar locaties zoekt. Soms zoekt Defensie binnen een groot gebied naar een specifieke locatie voor een activiteit. De specifieke locatie binnen dat grotere zoekgebied bepalen is onderdeel van het plan MER.

Defensie heeft behoefte aan twee soorten ruimten: ruimte met en ruimte zonder locatie. Daarom heeft Defensie twee verschillende kaarten gemaakt.

Waarom Defensie met kazerne in Budel?

Om te oefenen op de Weerterheide heeft Defensie faciliteiten in de buurt nodig, zoals tankvoorzieningen, een afspuitplaats en voor infrastructuur. Hiervoor wil Defensie de kazerne in Budel gebruiken, die ze nu verhuren aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarnaast heeft Defensie meer grond nodig rond het oefenterrein Weerterheide. Dat is nu te klein en niet geschikt om te trainen in compagnieverband (100 tot 150 militairen).

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie