Luister
muziek
03 Juli 2024 15:05
Deel dit artikel:

ELAN zegt sorry tegen inwoners: 'Het is niet gelukt om azc te sluiten'

Politieke partij ELAN heeft dinsdagavond 'sorry' gezegd tegen hun kiezers. Het sluiten van het azc in Budel was in 2022 een groot verkiezingsthema, ook voor ELAN. "Vanwege ons standpunt kwamen we vrijwel zeker als grootste partij uit de verkiezingen." Maar het is de partij niet gelukt om het asielzoekerscentrum te sluiten.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Gemeente Cranendonck
Advertentie

Na veel vergaderen volgde uiteindelijk de conclusie dat gemeente Cranendonck niet onder een asielzoekerscentrum in Budel uit kan komen. Er liggen nou eenmaal langdurige contracten met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Vorige week gaf de gemeente een omgevingsvergunning af aan het COA om het terrein aan de Randweg-Oost in Budel te blijven gebruiken als opvanglocatie voor asielzoekers.

Daarmee is de kous nog niet af. Dinsdagavond werd er vergaderd over afspraken tussen het COA en de gemeente Cranendonck. De raad wil dat de wethouder opnieuw de onderhandelingen aangaat met het COA, om daar betere afspraken uit te halen. Toch is er geen weg meer terug voor Cranendonck: het azc blijft. "ELAN heeft altijd tegen dit grootschalige azc gestemd. Een grootschalig azc past simpelweg niet bij de kleine plattelandsgemeente die Cranendonck is", zei Geert Rijkers namens ELAN.

'Grove fout'

De partij zegt dat er een 'grove fout' is gemaakt in een contract dat is gesloten tussen de gemeente en het COA. "In het contract staat een contractperiode vermeld: tien jaar met telkens een verlenging van vijf jaar. Dat ene woordje – 'telkens' – betekent dat Cranendonck niet voor de duur van tien jaar aan een azc gebonden is, maar voor onbepaalde tijd. De raad had hiertoe geen opdracht gegeven of op enige wijze daarvoor toestemming gegeven."

Rechtszaak?

Nu staat de gemeente volgens ELAN met de rug tegen de muur. "Na ruim vijftig vragen vanuit ELAN hebben we voldoende duidelijkheid van de juridische experts ontvangen om te concluderen dat een rechtszaak grote risico’s kent. De kans dat de gemeente een rechtszaak verliest is vrij groot. Het duurt vele jaren en de financiële gevolgen kunnen oplopen tot tientallen miljoenen aan schadevergoedingen en juridische kosten. Een erfenis die ELAN niet wil doorgeven aan de inwoners van Cranendonck."

ELAN diende dinsdagavond een amendement in, maar die kreeg onvoldoende steun. Een ander amendement werd wel aangenomen.

Excuses aan inwoners

"En dan nog een laatste punt", zegt Rijkers ter afronding. "Het azc was bij de verkiezingen in 2022 een belangrijk verkiezingsthema. Vanwege ons standpunt om dit azc te sluiten kwam ELAN vrijwel zeker als grootste partij uit de verkiezingen. We hebben de afgelopen jaren alles geprobeerd om het azc in zijn huidige vorm, met de bijbehorende overlast, te sluiten. Moties, amendementen, initiatiefvoorstellen, Woo-verzoeken, gesprekken, memo's. Het leidde simpelweg niet tot de verandering die we voor ogen hadden. En als het niet lukt moet je dat ook eerlijk en open uitleggen aan de inwoners van Cranendonck. Namens ELAN zeg ik dan ook: 'sorry, ondanks onze inzet is het niet gelukt om het azc in zijn huidige vorm in 2024 te sluiten'."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie