Luister
muziek
10 januari 2024 - 15:28
Deel dit artikel:

Azc'er aangehouden voor aanranding bij Klimroostreffen, Kamerlid Eerdmans stelt vragen

Joost Eerdmans, in de Tweede Kamer namens JA21, heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid). Aanleiding hiervoor is de aanhouding van een asielzoeker die verdacht werd van aanranding van twee vrouwen bij het Klimroostreffen in Budel.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - JA21
Advertentie

Hieronder lees je wat de vragen van Eerdmans zijn, gericht aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, over de straf- en verblijfsrechtelijke consequenties van misdrijven door asielzoekers.

  1. Hoeveel van de 5.695 geregistreerde misdrijven door personen in COA-locaties (waaronder 2.320 unieke verdachten) in 2022 heeft geleid tot gedwongen uitzetting/ terugkeer van de personen in kwestie? En om welke aantallen ging het in 2023?

  2. Kunt u een uitsplitsing maken per type misdrijf?

  3. In hoeveel gevallen ging het hierbij om personen die in 2022 verdacht werden van meer dan één misdrijf, te weten de helft van het totale aantal verdachten op COA-locaties? Om welke aantallen ging het in 2023?

  4. Hoeveel procent van de personen die in 2022 van meer dan vijf misdrijven werden verdacht (conform de gehanteerde categorieën in het WODC-onderzoek ‘Incidenten en misdrijven door bewoners van COA- en crisisnoodopvanglocaties 2017-2022’) is uitgezet en hoeveel procent niet? Hoe liggen deze verhoudingen in 2023?

  5. Hoeveel asielzoekers (en/of andere personen die op COA-locaties verbleven) werden de afgelopen vijf jaar veroordeeld voor de delicten aanranding, verkrachting, zware mishandeling, doodslag en moord? Hoeveel van hen zijn uitgezet (en op welke wijze) en hoeveel niet?

  6. Hoe kan het dat het aantal intrekkingen en afwijzingen van verblijfsvergunningen op grond van de openbare orde is afgenomen van respectievelijk 40 en 30 naar 20 en 10 tussen 2020 en 2022 terwijl zowel het aantal personen op COA-locaties en het aantal incidenten en misdrijven in die periode juist is toegenomen? Heeft deze trend zich in 2023 voortgezet?1

  7. Hoeveel vreemdelingen met een (aanvraag voor) een verblijfsvergunning asiel zijn in 2022 op grond van het VRIS-protocol overgedragen aan de DT&V, hoeveel van hen zijn in totaal aantoonbaar vertrokken en hoeveel van hen zijn aantoonbaar gedwongen vertrokken? Om welke aantallen ging het in 2023?

  8. In hoeverre strekt uw wetsvoorstel ‘Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met aanscherping van het openbare ordebeleid voor criminele vreemdelingen’ zich tot intrekken of weigeren van verblijfsvergunningen asiel?

  1. Blijven de grenzen voor het afwijzen of intrekken van een verblijfsvergunning asiel op grond van de openbare orde ook onder dit wetsvoorstel op zes maanden (bij subsidiaire bescherming) en tien maanden (bij een vluchtelingenstatus)?

  2. Zo ja, deelt u de mening dat de drempel om verblijfsvergunningen asiel op grond van de openbare orde te kunnen weigeren of intrekken fors omlaag moet en welke stappen gaat u hiertoe ondernemen?

  3. Bent u bekend met de recente casus (waarover ik benaderd ben) van een asielzoeker uit Budel die onlangs voor een dubbele aanranding werd veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar, nadat hij eerder (als bewoner van een ander AZC) ook al was veroordeeld voor een voorwaardelijke gevangenisstraf voor een zedendelict?

  4. Zo nee, bent u bereid van deze casus kennis te nemen?

  5. Deelt u de mening dat het onverteerbaar is indien een asielzoeker drie aanrandingen kan plegen zonder daarvoor één dag vast te zitten -laat staan er verblijfsrechtelijke consequenties van te ondervinden? Zo nee, waarom niet?

  6. Deelt u tevens de mening dat het onverteerbaar is dat slachtoffers van dergelijke vergrijpen in hun eigen dorp met angst over straat moeten in de gedachte dat zij de dader opnieuw tegen het lijf kunnen lopen, aangezien deze geen enkele verblijfsrechtelijke consequentie ondervindt van zijn gedrag? Zo nee, waarom niet?

  7. Deelt u de mening dat dergelijke zaken het logischerwijs toch al zeer geringe draagvlak voor het huidige asielbeleid alleen maar verder ondergraven? Zo nee, waarom niet?

  8. Deelt u het uitgangspunt dat voor asielzoekers die misdrijven zoals aanrandingen en erger plegen geen seconde langer plaats zou moeten zijn in Nederland? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u hiertoe ondernemen? 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie