Jong en oud maakten er gebruik van om in één van de vier legervoertuigen, beschikbaar gesteld door Rob Nijssen en Rob Baans, een tocht te maken door Budel en tevens het mooie museum 'Toen het donker was' te bezoeken.
Mede dankzij het mooie weer was de belangstelling op de Markt in Budel voor de rondrit groot. Menig jongensdroom om mee te rijden in een legervoertuig werd hiermee vervuld. “Mag ik mee voorin zitten?”, kregen de chauffeurs regelmatig te horen. En die verzoekjes werden maar al te graag ingewilligd.
De route, via de Toom in Budel, langs het oorlogsmonument van de gecrashte Canadese bommenwerper, met onder andere de 23-jarige gesneuvelde piloot Howard Menzies.
De volgende halte tijdens de rondrit was het museum 'Toen het donker was', eveneens in Budel. “We krijgen nog dagelijks spullen erbij, waardoor het museum blijft groeien”, vertelt Loek Bakermans aan Cranendonck24. “Op een dag als vandaag kunnen kinderen en volwassenen gewoon rondkijken. Voor een persoonlijke rondleiding is het mogelijk om een afspraak te maken. Er is zoveel te vertellen dat je hier minstens drie uur zoet bent.”
De grote verzameling materialen vanuit diverse invalshoeken, zijn op uitnodigende wijze geëtaleerd en er is een filmzaaltje waar diverse films en documentaires gepresenteerd kunnen worden. Zaterdag was dat een filmpje van René Vos over de bevrijding van Cranendonck.
Op eigen gelegenheid konden de bezoekers ook een kijkje gaan nemen bij de Spitfire bij de tentoonstelling op Kempen Airport. De Britse piloot Kenneth Nichol maakte, in voorbereiding op Operation Market Garden, luchtfoto’s met dit verkennersvliegtuig.
In de hal van het vliegveld staat het casco met desbetreffende camera’s ter bezichtiging. Jan Corstjens en Wim Ogier gaven uitleg over deze heldhaftige vlucht en de bruikbare informatie die eruit voortkwam. Kenneth Nichol, die 100 jaar heeft mogen worden, heeft zelf ook boeken geschreven over zijn vluchten met dit type vliegtuig.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android