Luister
muziek
09 Oktober 2024 11:00
Deel dit artikel:

Johan Neeskens had vleugje Buulse roots

Wie de naam Neeskens zegt, zegt ook meteen Budel. Afgelopen zondag overleed de meest bekende uit de familiestamboom op 73-jarige leeftijd: oud-voetballer en trainer Johan Neeskens. Zijn stamboom gaat terug tot Budel.

cranendonck24
  / Jan van den Dungen
  • Beeld - Racing Club Heemstede
Advertentie

"Een herfstdag die zonnig begint", zegt de KNVB over afgelopen zondag 6 oktober 2024, de sterfdatum van Johan Neeskens. "Woorden schieten tekort voor dit enorme, plotselinge verlies. De wereld neemt niet alleen afscheid van een begenadigd sportman, maar vooral van een betrokken, gedreven en prachtig mens", aldus de Nederlandse voetbalbond.

Als speler was Johan Neeskens actief bij Ajax, Barcelona, bij clubs in de Verenigde Staten. Maar ook bij het Nederlands elftal maakte hij furore. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oost-Duitsland.

Strafschop en totaalvoetbal

Zijn beroemdste treffer vanaf de 11 meter staat in het collectieve geheugen van ons land gegrift. De WK-finale 1974 in München tegen West-Duitsland. De wedstrijd was net een minuut oud toen scheidsrechter Jack Taylor na een overtreding op Johan Cruijff de bal op de penaltystip legde. 'De Nees' schoot hem - naar later blijkt voor het eerst en laatst in zijn carrière - dwars door het midden hard in. "Niet altijd wint het mooiste voetbal", zegt hij later over de verloren WK-finale van 1974. "Maar het is voor mij ongelooflijk dat mensen, overal ter wereld, nu nog steeds over dat Nederlands elftal praten. Het beste en mooiste voetbal, het totaalvoetbal."

Herkomst van Johan Neeskens

Terug naar de naam 'Neeskens'. De familienaam komt al sinds de zeventiende eeuw in Budel voor en voordien al als patroniem en metroniem. Nu, na het plotselinge overlijden van een van 's lands beste voetballers aller tijden, komt die naam daardoor weer even extra in beeld. Budel is Neeskens of Neeskens is Budel geldt voor Johans herkomst.

LEES OOK: ‘Veel regen en heel veel wind op komst’

In 1861 ging vanuit Budel de 30-jarige zoon Jan Anthonie, van landbouwer Peer Neeskens en Maria Vaasen, samen met dochter Jaantje, van landbouwer Theo Aarts en Mia Theunissen, eveneens uit Budel, in Heemstede hun geluk beproeven. Dat deden ze bij de florerende blekerijnijverheid, hoewel daar de bloembollencultuur ook opgeld deed. Hij als blekersknecht, zij als blekersdienstbode.

Uit deze Budelse familie Neeskens-Aarts, sproot ook Johan Neeskens voort en daar mag Budel terecht trots op zijn. En is tevens van voetballer Johan Neeskens de geboorteplaats Heemstede hiermede verklaard.

Eerste club van Neeskens: RCH

Bovenstaande foto is van Racing Club Heemstede (RCH), waar Johan Neeskens ooit begon met voetballen. Dit krantenartikel prijkt in de kantine van de voetbalclub. "De club is Johan veel dank verschuldigd", meldt RCH op hun website. "Als hij een verzoek uit Heemstede kreeg iets voor zijn oude club te doen, kwam er slechts zeer zelden een 'nee' en dan meestal omdat hij simpelweg niet in Nederland was. Voor RCH was Johan Neeskens tot op de laatste dag een uithangbord. Zijn keuze voor het voetbal maakte hem echter een wereldberoemde sporter. RCH neem afscheid van een zeer innemend mens en een groot voetbalicoon."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie