Luister
muziek
3 december 2020 - 11:19
Deel dit artikel:

Peter Looymans zet zich voor Cranendonckers in tegen overlast uit azc

Een deel van Cranendonck, vooral in de kernen Budel en Maarheeze, maakt zich zorgen om de veiligheid in hun dorp. Reden is de criminaliteit en overlast die veroorzaakt wordt door een klein deel van de asielzoekers van het azc in Budel. Er is een petitie gestart tegen die overlast, door Peter Looymans. “Wij willen graag meewerken aan opvang van echte asielzoekers”, zegt hij.

cranendonck24
  / Jack Roosen
  • Beeld - Jack Roosen
Advertentie

"Bewoners zijn het zat. Vanuit de gemeente wordt de suggestie gewekt dat het qua aantal incidenten wel meevalt." Dat zegt Peter Looymans die hierover heeft gesproken met burgemeester Roland van Kessel. Hij wil samen met een viertal andere inwoners van Cranendonck door middel van een handtekeningenactie het tegendeel bewijzen. "Mensen maken zich echt zorgen. Vroeger toen er in Budel-Dorplein asielzoekers zaten had je er geen last van. Ze werden ook gastvrij ontvangen. Maar hier zitten er veel te veel. Mensen voelen zich gewoon niet veilig in hun eigen dorp. De zogenaamde veiligelanders zorgen voor veel overlast en criminaliteit."

Eerst huidige problemen oplossen
Looymans benadrukt dat hij ‘echt geen oproerkraaier’ is. Hij vervolgt: "Wij willen graag meewerken aan opvang van echte asielzoekers. Maar dit moet stoppen. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft grootse plannen met de voormalige legerplaats, maar de huidige overlastproblemen moeten eerst maar eens opgelost worden." Hij doelt hier op het feit dat het COA een deel van het complex wil opknappen en daarbij de verblijfsduur van het azc wil verlengen.

Huis aan huis
De opgestarte petitie is inmiddels ruim 1550 keer ondertekend. Online wel te verstaan. Looymans denkt dat als er in Cranendonck huis-aan-huis een brief zou worden bezorgd om te tekenen, het aantal veel hoger zou liggen. "We hebben hiervoor de financiële middelen niet, maar anders waren er ook veel ouderen die zouden tekenen", verwacht hij. "Veel ouderen zijn bang om in Budel of Maarheeze boodschappen te doen." De petitie is via Facebook te raadplegen. Wie geen Facebook heeft kan een mail sturen naar buulenmares@gmail.com, onder vermelding van naam en woonplaats.

Spreekrecht raadsadviescommissie
Afgelopen dinsdag heeft Looymans gebruik gemaakt van zijn spreekrecht voorafgaand aan de raadsadviescommissie van de gemeente. Hier heeft hij zijn betoog gehouden voor de gemeenteraad.
De raadsfracties stuurden het college met het voorstel ‘tot instemming voor herziening bestemmingsplan ‘buitengebied’ t.b.v. de ontwikkeling van het azc in Budel’ vrijwel unaniem terug naar de tekentafel. Dat betekent dat het voorstel niet doorgaat naar de raadsvergadering.

Marie Beenackers (Pro6): “Problemen rond criminaliteit en overlast moeten eerst opgelost worden voordat wij besluiten willen nemen.” Patrick Beerten (ELAN) was ook helder: “COA is een onbetrouwbare partner. Kom met een nieuw voorstel waarbij wij als raad het voor het zeggen hebben.” Ook opperde Beerten het idee tot het houden van een referendum. Eric Peeters (CDA): “De randvoorwaarden voor goede opvang is in Cranendonck niet aanwezig. Als die er zijn denken we verder. Wat ons betreft gaat het voorstel niet verder.” Ook de VVD (Jordy Drieman) en Cranendonck Actief! (Koen van Laarhoven) zijn duidelijk: “Kom met een nieuw voorstel.” Koen van Laarhoven voegde daaraan toe dat de huidige overlast een rol speelt in hun standpunt.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie