Luister
Live
22 juni 2022 - 12:54
Deel dit artikel:

Woonbehoefte Soerendonk: 'Tussen nu en 2024 zijn 44 woningen nodig'

87 respondenten hebben gereageerd op de enquête over de woonbehoefte in Soerendonk. Het is een inventarisatie om erachter te komen wat inwoners van Soerendonk en omgeving graag willen op het gebied van wonen. De resultaten zijn maandagavond gepresenteerd.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Google Streetview

In dit artikel lopen we door die resultaten heen. Het doel van deze rapportage is een eerste inzicht te geven in een concrete woonbehoefte in Soerendonk waar momenteel nog niet in wordt voorzien. Dat vermeldt CDA Cranendonck in het rapport dat ze opgesteld hebben in samenwerking met de jeugd van Soerendonk. "We hopen met deze rapportage een bijdrage te leveren aan het in beeld brengen van de woonbehoefte waarin deze ontwikkelingen mogelijk kunnen voorzien en daarmee het proces wat te versnellen, en om nieuwe ontwikkelingen op gang te brengen", aldus de partij.

Van 17 tot 82 jaar

In totaal hebben 87 respondenten de vragenlijst ingevuld; 64 online, 23 op papier. De leeftijd van de respondenten varieert van 17 tot 82 jaar. Ongeveer tweederde hiervan is 30 jaar of jonger.

Op de vraag of de respondenten graag willen wonen of huren in Soerendonk, kiest het overgrote deel (70,1 procent) voor kopen. 9,2 procent wil huren en 20,7 procent zegt 'maakt niet uit'.

Wat betreft koopwoningen wordt voornamelijk gezocht in de prijsklasse van 220.000 tot 335.000 euro (60 procent). Maar ook voor woningen boven de 335.000 euro (37,6 procent) en tot 220.000 euro (35,3 procent) is behoefte. Daarbij wordt voornamelijk gezocht naar een twee-onder-een-kapwoning (67,8 procent), maar ook vrijstaande en rijtjeswoningen.

Starterswoningen

Uit de enquête komt duidelijk naar voren dat er grote behoefte is aan starterswoningen. Op de vraag 'Zoek je een speciale voorziening' wordt door 54 procent van de respondenten ingevuld dat ze een starterswoning zoeken. In vergelijking: 27,6 procent zegt 'Niet van toepassing' en 16,1 procent zoekt een seniorenwoning.

Conclusie

De conclusie van het rapport luidt als volgt: "Tussen nu (voorjaar '22) en '24 zijn 44 woningen nodig, waarvan:
- 24 starterswoningen; vooral rijtjeswoningen of twee-onder-een-kap, vooral koop en in veel mindere mate huurwoningen voor starters. Er is beperkte behoefte aan appartementen voor starters;
- 13, vooral koopwoningen, zonder speciale voorziening, boven de 335K, met name vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen (of soms zelfbouw);
- 4 seniorenwoningen, eventueel met zorgaanpassing;
- 3 specifieke vragen: bijvoorbeeld transformatie van een woning en/of mantelzorgwoning, of CPO.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug