Luister
muziek
23 juli 2022 - 12:02
Deel dit artikel:

Feiten en cijfers over het asielzoekerscentrum (azc) in Budel

We zetten wat feiten en cijfers op een rij over het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. Want het is belangrijk om transparant en duidelijk te blijven communiceren over zo’n beladen onderwerp in gemeente Cranendonck.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

Azc Cranendonck kan plaats bieden aan maximaal 1500 bewoners. Momenteel verblijven er ongeveer 1200 bewoners op de Centrale Opvanglocatie (COL). Daarnaast verblijven er 230 bewoners op de Proces Opvanglocatie (POL). Ook verblijven er op dit moment zo’n 40 bewoners op de versoberde opvang, met verscherpt toezicht.

Van Ter Apel naar Budel

Van het totaal aantal vluchtelingen die zich in Ter Apel weten aan te melden op de COL, blijft 50 procent in Ter Apel. De overige 50 procent wordt naar Budel overgebracht.

Het defensieterrein is zo’n 90 hectare groot, waarvan 22,8 hectare wordt gebruikt voor het azc.

Werk

Naast de wijkagent en beveiliging werken er zo’n 150 personen bij de Integratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bijna 90 bij de vreemdelingenpolitie en nog eens 20 bij de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dit naast de 100 FTE die bij het COA zelf werkzaam zijn in Budel.

Samenwerkingen

Daarnaast werkt het COA samen met partners als de Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA), GGD, Vluchtelingenwerk, Stichting Nidos voor kinderopvang, stichting De Vrolijkheid voor kinderamusement en de gemeentelijke dienstverleners bij de aanmeldstraat van Basisregistratie Personen (BRP).

Aanmeldingen

In Cranendonck kan de AVIM (vreemdelingenpolitie) ongeveer 40 aanmeldingen per dag onderzoeken en verwerken. De opvangprocedure op de COL duurt normaliter 3 dagen. Hierin vindt aanmelding plaats bij de IND en registratie en identificatie bij de vreemdelingenpolitie, alsmede een TBC-screening. Bewoners die vanuit Ter Apel naar Budel komen zijn ter plekke al geregistreerd.

Verblijf

Daarna verblijft men nog 4 tot 12 weken op de POL. In deze tijd bereidt de asielzoeker zich voor op de asielprocedure, in afwachting op de inburgering of terugkeer.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie