Luister
muziek
23 juli 2022 - 05:51
Deel dit artikel:

We lopen mee met azc-bezoek van Kamerlid Brekelmans: ‘Zorgen zijn duidelijk aangekomen’

Op uitnodiging van de Cranendonckse VVD-fractie kwam Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans woensdagmiddag naar Budel. Hier liet hij zich informeren over de situatie rondom het azc. Hij was benieuwd naar de staat van het azc-terrein, de ervaringen van ondernemers en inwoners, maar voornamelijk wilde hij informeren hoe zijn lokale fractieleden worstelen met de kwestie. Cranendonck24 loopt met hem mee.

cranendonck24
  / Harm van Leuken
Advertentie

Het bezoek begint in Budel. Raadsleden Jordy Drieman en Willem Swinkels lopen mee. Riks de Jong, die als ondernemer uit Budel werd bezocht, sprak als bestuurslid van de Budelse Ondernemersvereniging namens zijn collega's en maakte duidelijk dat het voor hem zeer belangrijk is dat inwoners en gemeenteraadsleden kunnen meedenken over de toekomst van het asielzoekerscentrum. De Jong: “Ondernemers maken zich zorgen of het ondernemerschap in Cranendonck nog toekomst heeft met de aanwezigheid van het azc. Er wordt gevreesd dat er geen groei meer zal zijn als ondernemers voor de keuze komen te staan waar hun zaak te vestigen, in Budel, Maarheeze of toch elders op grotere afstand van het azc.”

'Zorgen worden serieus genomen'

Brekelmans voegt daaraan toe dat hij het gevoel van starheid bij het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) met de omwonenden en ondernemers deelt. Dat het COA geen aanbesteding doet aan lokale bedrijven, bijvoorbeeld bij het plaatsen van vele kilometers hekwerk rondom het terrein, steekt bij de VVD-fractie. “De zorgen van de Cranendonckse inwoners en het overlastprobleem zijn inmiddels, mede door de werkbezoeken en de input die door jullie is geleverd, zeer duidelijk aangekomen bij zowel staatssecretaris Eric van der Burg als de Tweede Kamer”, vertelt Brekelmans. “Die zorgen worden uiterst serieus genomen. De staatssecretaris doet zijn uiterste best om de opdrachten waarmee wij hem als Tweede Kamer belasten, zo goed als mogelijk uit te voeren.”

Daarnaast is er een petitie met ruim 2000 handtekeningen aangeboden aan Brekelmans, om de zorgen van inwoners over te brengen.

Transparantie

Op het terrein van het asielzoekerscentrum in Budel gaat de VVD-Fractie in gesprek met Bert Scholtes. Hij is door het COA als omgevingsmanager aangesteld om de relatie met de omgeving naar een hoger level te tillen. Ook sluit de senior-ondersteuner van de centrale opvanglocatie (COL) aan bij het gesprek. Zij werkt al langere tijd op het azc. De VVD geeft aan dat de Cranendonckse inwoners transparanter moeten worden voorzien van info en dat het COA daarin tekortschiet. Daarin is verbetering beloofd.

‘Voorzichtige indruk dat het beter gaat’

Scholtes: “Het aantal incidenten op het terrein is dankzij een pakket aan nieuwe maatregelen dalende.” De omgevingsmanager somt op: “Nieuwe maatregelen als een interventieteam, camerabewaking, extra beveiligers, verbeterde doorstroom en verscherpt toezicht op veiligelanders, intensivering van kamercontroles door de vreemdelingenpolitie in samenwerking met het lokale basisteam Dommelstroom en de beveiliging van het COA, plaatsing van een nieuw hekwerk rondom het terrein, verscherpte toegangscontrole door middel van inzet tourniquet en bewonerspassen en de tweewekelijkse driehoekbespreking lijken het gevoel van veiligheid bij onze bewoners te verbeteren.”

Het COA zegt haar uiterste best te doen de opvang zo goed mogelijk te faciliteren. Zo zijn er drie chalets geplaatst binnen een afrastering voor bewoners die in quarantaine moeten in verband met een TBC-besmetting. Ook is er recent een grote fietsenstalling gerealiseerd bij de ingang, zodat de politie en de beveiliging van het COA een beter beeld hebben van de aanwezigheid van (gestolen) fietsen. Het COA spreekt daarnaast onbegrip uit over sluiting of verplaatsing van politiebureaus op plekken waar een azc is gevestigd.

De goede kant op

Er zijn echter ook flink wat complimenten vanuit omgevingsmanager Scholtes: “We zijn zeer tevreden over de samenwerking met wijkagent Max. Door het nieuwe hekwerk treffen we veel minder illegalen aan tijdens kamercontroles. Door de omgeving van het terrein fors te verbeteren en de zinvolle dagbesteding uit te breiden, hopen we een betere gemoedstoestand te creëren bij onze bewoners. Een vervallen gebouw vlak bij de ingang zal zo snel mogelijk gesloopt worden. We zijn blij met de toezegging voor extra steun door staatssecretaris Van der Burg.”

Hij sluit af met de bemoedigende woorden: “Afhankelijk van welke personen binnen zitten, krijgen we de voorzichtige indruk dat het beter gaat.”

Uitgebreider verslag

Wil je graag verder lezen en een uitgebreid verslag van de rondleiding over het asielzoekerscentrum? Klik dan HIER.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie