Luister
muziek
4 februari 2023 - 15:29
Deel dit artikel:

FOTO'S: Mooie Zittingen in Budel, de jeugd gooit hoge ogen

De optredens bij de Zittingen van CV Buulder Buk in De Borgh waren van hoog niveau. Ook al kwamen niet alle acts uit Budel zelf, maar ook uit de omliggende dorpen, de sfeer voor carnaval zit er goed in. Dat belooft wat voor het gezelligste feestje uit het zuiden, na een paar jaar van afwezigheid.

cranendonck24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Volgens tonprater Klaas Bex, alias Piet Ton de BOA is Buul de hoofdstad van gemeente Cranendonck en krijg je er een bekeuring naar gelang het gemiddelde IQ per dorp. En ‘hedde zurg an oewe kop, bel Piet de Boa en die lost ut op’ is zijn motto.

De ton werd ook gevuld door Wendy Clement uit Gastel. Zij deed haar act als kleuter Na-Dien die bij opa en oma gaat logeren ook in Soerendonk onlangs. En ook in Budel kreeg ze in haar opening de aanwezige gasten bovenop de stoelen en de tafels.

Anton aus Kitzbühl, oftewel Tom van Osch, deed als skileraar na Zurrik ook de blauwe piste van Budel aan. De enige piste voor wie te veel gedronken hebben. Schnapse?

Jeugd in de ton

En ook de Budelse kinderen hebben de smaak te pakken van het tonpraten. Tigo Compen als Levend standbeeld en Job Kuijpers als Piet Magriet waren origineel in hun teksten. Waar de eerste in de leer ging bij de ambtenaren van het gemeentehuis om stil te leren staan en zitten, kan André Rieu bij Job en Piet terecht voor ‘viooltjes’. “Hedde un fistje of hedde verdriet, koop dan een bloemetje bij Piet Magriet."

Dansvloer en fitnessrondje

Het podium werd meerdere malen een dansvloer waar de professionaliteit vanaf spetterde. Diverse acts, waarbij soms ook de krachten gebundeld werden door samenwerkende dansgroepen, onder leiding van Tobias. De optredens zaten goed in elkaar, strak uitgevoerd en een kleurrijk samenspel van outfits, belichting, muziek, achtergrondbeelden en visual effects. Zo was onder andere het sprookje van Alice in Wonderland mooi uitgebeeld.

En wie goed oplette tijdens het eerste dansoptreden, zag ook presentatrice van de zittingsavond Else Thijssens meedansen, waarvoor ze door haar zus en prinses Nicky geprezen werd.

En over zussen en broers gesproken: Nieke en Joep van Hunsel, alias Zoer en Brus, gingen de coronakilo’s te lijf. Zij namen het publiek mee op een sportief rondje door Budel en kwamen in afgeslankte vorm terug. De gebezigde activiteiten waren dubieus, maar bleken toch effectief.

Voldoende blaaskracht en andere muzikale kwaliteiten

De gehele avond werd muzikaal ondersteund door Hofkapel de Bloasbuk, onder leiding van Teun van Lierop. Vorig jaar spande het er nog even om, of de blaaskapel kon blijven bestaan. Maar gelukkig is er weer een mooi ensemble met voldoende blaaskracht.

Wie ook het publiek omverblies, waren Ons Jongens uit Deurne, met een hoogwaardig stuk cabaret als carnavalsvereniging De Fluffy Mutsen, die op zoek waren naar een prins.

Muzikaal en grappig kwintet

Dit kwintet is muzikaal, qua timing en mimiek zo goed op elkaar ingespeeld dat het een genot was om naar te kijken en te luisteren. Met hun lied over ‘Gin steek mèr unne muts. Op deze muts zèn wij zo gruts’, kregen ze de lachers op hun hand. Want volgens hen zegt ‘de lengte van de veer iets over de status van de jonge heer’. En wordt carnaval steeds meer ‘halal’ als er wordt overgegaan van muts naar nikab. Op de melodie van The Boxer (Simon and Garfunkel) betrokken Ons Jongens de Bloaskapel en vonden ze uiteindelijk geen prins, maar namen ze het liefst prinses Nicky mee.

Carnaval inluiden

De zitting werd afgesloten door een optreden van De Knoterbèhren, waarbij het geluid soms helaas niet helemaal goed overkwam, maar dat lag niet aan de kwaliteit van de muzikanten. Met meezingers van onder andere Rowwen Hèze en het Budelse ‘volkslied’ kwam de gehele raad en alle artiesten het podium op, om deze avond gezamenlijk áf te sluiten, maar het carnaval ín te luiden.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie