Luister
muziek
4 februari 2023 - 10:22
Deel dit artikel:

Gastel heeft optimistische toekomstvisie voor 2032: zo ziet die eruit

Zo'n 120 inwoners van Gastel luisterden vrijdagavond aandachtig naar het verhaal over de toekomst van hun dorp. De afgelopen maanden is door Toekomst Gastel gewerkt aan een visie. De jeugd en elkaar ontmoeten voeren daarin de boventoon. Dat moet gaan gebeuren in De Cranehoeve.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Zes peilers staan centraal in de gepresenteerde visie. Hoe moet Gastel er in 2032 uitzien? Na een enquête onder de ruim 740 inwoners zijn 'ontmoeten', 'verkeer en veiligheid', 'ouderen', 'jeugd', 'kinderen' en 'groen en uitstraling' als hoofdpunten naar voren gekomen. Hieronder lees je per onderwerp de onderbouwing uit de visie van Toekomst Gastel.

Ontmoeten

"Gastelnaren ontmoeten elkaar in Gastel, spontaan maar ook georganiseerd tijdens activiteiten en evenementen. Gezelligheid en saamhorigheid zijn hierbij belangrijk. Iedereen mag en kan meedoen, jong en oud, samen met elkaar. Tradities vinden we hierbij belangrijk, die willen we graag behouden voor het dorp. Een multifunctioneel gemeenschapshuis is rondom ontmoeten een belangrijke spil. Maar ook daarbuiten zoeken we elkaar op om met elkaar te verbinden."

Verkeer en veiligheid

"Fietsers en wandelaars zijn prominent aanwezig in het verkeer en krijgen daar ook de ruimte voor. Er zijn snelheidsbeperkende maatregelen die nut hebben en veilig zijn voor alle weggebruikers. Alleen vrachtverkeer met bestemming Gastel is aanwezig in het verkeer. We voelen ons veilig in Gastel, door goede verlichting en sociale controle."

Groen en uitstraling

"Gastel is een groen dorp met een mooi buitengebied met bossen en heide. Het Cornelisplein is een mooie ontmoetingsplek. Maar ook de overige straten zijn opgefleurd. Met simpele dingen zorgen we als dorp ervoor dat ons dorp netjes blijft.

Het buitengebied van Gastel is voor iedereen toegankelijk met respect voor de natuur. Het is een plek waar je tot rust komt maar waar je ook kunt spelen en plezier kunt maken."

Kinderen

"Kinderen hebben in Gastel de ruimte om te spelen en te sporten, in het dorp, in de bossen en in de omgeving. De basisschool is voor hen een belangrijke plek waar ze kunnen leren, vriendjes maken en samen opgroeien. Maar ook daarbuiten ontmoeten ze elkaar, bij Jong Nederland, sportclub of samen met ouders."

Jeugd

"De Gastelse jeugd heeft een plek in het gemeenschapshuis waar ze elkaar spontaan kunnen ontmoeten maar ook samen activiteiten kunnen organiseren. De jeugd blijft in Gastel wonen doordat er woningen zijn gebouwd speciaal voor hen. Zodat ook zij hun steentje blijven bijdragen in Gastel."

Ouderen

"De oudere Gastelnaren wonen hun hele leven in Gastel doordat er woningen zijn die speciaal voor hen zijn ingericht. Ze voelen zich niet eenzaam omdat ze elkaar en andere dorpsgenoten kunnen opzoeken tijdens activiteiten of elkaar spontaan tegenkomen. Er is zorg in de nabijheid bij Huize te Gaste maar ook door andere zorgprofessionals die gebruik maken van de ruimtes in het gemeenschapshuis."

Zo bouwt Gastel aan hun toekomst

En nu: aan de slag. Met deze zes uitgangspunten gaan de inwoners van Gastel bouwen aan hun ideale dorp. Dat gebeurt de komende jaren in kleine stappen, zo legt werkgroep Toekomst Gastel uit. Daarbij moet ook de samenwerking met de gemeente Cranendonck gezocht worden. Diverse raadsleden luisterden aandachtig mee bij de bijeenkomst in De Schaapskooi.

Nieuw gemeenschapshuis in De Cranehoeve

Prioriteit bij de ontwikkeling van Gastel is een nieuw gemeenschapshuis. Nu is dat nog De Schaapskooi, maar dat moet zo spoedig mogelijk De Cranehoeve worden, die onlangs is aangekocht. Daar is 800.000 euro voor neergeteld. Stichting Gemeenschapshuis Gastel is nu de officiële eigenaar. Het doel is om voor 1 juli een compleet projectplan naar de gemeente Cranendonck te sturen.

Optimistische blik richting de toekomst

Eén ding is zeker: er zijn grote stappen gezet door de Gastelse gemeenschap. Maar er is ook nog heel veel te doen. De bijeenkomst geeft hoop voor de inwoners van het Cranendonckse dorp. Een erg optimistische stemming heerst. Niet voor niets wordt afsloten met de woorden 'en nu is het tijd om te proosten'.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie