Luister
muziek
04 Juni 2024 22:06
Deel dit artikel:

Schout van Buul maakt centrum horecazaak rijker: 'Het hart van Budel komt terug'

Budel is een horecazaak rijker. In het Schepenhuis vond dinsdagavond de officiële opening van De Schout van Buul plaats, een lunchroom en restaurant. "Het is een eer voor mij om dit samen met jou te openen", zegt burgemeester Roland van Kessel tegen eigenaresse Marina Liebregts.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Marloes van der Lee
Advertentie

Nog niet zo lang geleden ontstond het idee van De Schout van Buul. Marina Liebregts: "In november vroeg wethouder Marcel Lemmen of wij als kringloopwinkel het leegstaande Schepenhuis wilden aankleden in kerstsferen." Liebregts is namelijk ook eigenaresse van kringloopwinkels Verderest in Budel en Valkenswaard. "Toen ik hier eenmaal liep, dacht ik: dit biedt mogelijkheden om iets in onze tak van sport te doen."

De tak van sport waar ze op doelt, is het bieden van laagdrempelige arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doet Verderest namelijk ook in Budel en Valkenswaard. En zo geschiedde. Er werd een aanbesteding gemaakt en naar de gemeente gestuurd. Dit is onafhankelijk beoordeeld en positief ontvangen.

'Er is weer levendigheid'

Het was dinsdag aan burgemeester Roland van Kessel om het lint door te knippen en De Schout van Buul officieel te openen. "Wij zijn trots op jullie. Er is een mooie aanbesteding geschreven. Het hart van Budel komt hiermee weer terug. Er is weer levendigheid. Jullie hebben een prachtige verbouwing achter de rug, ik herkende het niet meer. Het ziet er fantastisch uit", zegt Van Kessel tegen Liebregts.

De naam 'Schout van Buul'

We duiken de geschiedenisboeken in om de betekenis van de naam 'De Schout van Buul' te begrijpen. Ooit was het Schepenhuis het gemeentehuis van Budel. De plaats waar de 'schout' recht sprak en beslissingen nam die de gemeenschap vormgaven. Een schout was een ambtenaar belast met bestuurlijke en gerechtelijke taken en het handhaven van de openbare orde. Nu, vele jaren later, geeft De Schout van Buul een nieuwe betekenis aan deze historische plek. "Met een knipoog naar de rol van de schout als hoeder van de orde, verwelkomen we je in onze moderne gelagkamer, waar iedereen welkom is voor een heerlijke maaltijd of een gezellige borrel."

Bij de Schout krijgen werknemers de kans om ervaring op te doen in de horeca en zich voor te bereiden op een reguliere baan. "Daarmee is De Schout van Buul niet alleen een plek om te genieten van lekker eten en drinken, maar ook een gemeenschap die samenwerkt aan een inclusieve toekomst."

Openingstijden De Schout van Buul

Vanaf woensdag 5 juni kun je terecht voor lunch en diner bij De Schout van Buul in het centrum van Budel. De openingstijden zijn als volgt:

  • Maandag: Gesloten
  • Dinsdag: 11.00 – 22.00 uur
  • Woensdag: 11.00 – 17.00 uur
  • Donderdag: 11.00 – 17.00 uur
  • Vrijdag: 11.00 – 22.30 uur
  • Zaterdag: 11.00 – 22.30 uur
  • Zondag: 11.00 – 22.30 uur

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie