Luister
muziek
20 januari 2023 - 06:03
Deel dit artikel:

Bart Kraaijvanger wil noodfonds: 'Half miljoen euro voor Cranendonckers die in problemen zitten'

Raadslid Bart Kraaijvanger heeft een initiatiefvoorstel opgesteld om Cranendonckse huishoudens financieel te ondersteunen als zij het lastig hebben. Volgens Kraaijvanger heeft André Oud van Cranendonck Actief zijn steun voor het plan uitgesproken en eraan meegeholpen. Daarnaast is een set van ondersteuningsmaatregelen onderdeel van het voorstel, dan op 7 februari in de raadsvergadering behandeld wordt.

cranendonck24
  / Redactie
Advertentie

Nog niet zo lang geleden is Bart Kraaijvanger weggegaan van Pro6. Nu komt hij, in samenwerking met raadslid André Oud, met een initiatiefvoorstel. Kort samengevat: een 'noodfonds' van 485.000 euro voor 2023. Daarbij bevat het initiatiefvoorstel nog meer punten. Zo moet er volgens de benoemde raadsleden in iedere kern een uitgiftepunt komen voor gratis menstruatiemiddelen.

Boterhammenbar

Ook moet iedere school in Cranendonck de mogelijkheid bieden een 'boterhammenbar' te realiseren. "Zodanig dat geen enkel kind zonder lunch de schooldag hoeft door te brengen", staat in het voorstel. Het derde punt van deze zogenoemde ondersteuningsmaatregelen: een maatschappelijk participatiebudget van 25 euro per maand voor iedere bijstandsgerechtigde, die zij kunnen besteden aan voor hen noodzakelijke uitgaven. "Dit kunnen boodschappen, kleding, sport of wat dan ook zijn."

Armoedebestrijding

Want, zo zegt Kraaijvanger, 'er is veel aan de hand in de wereld'. "Dat laat uiteraard ook Cranendonck niet onberoerd. Natuurlijk kunnen we als gemeente dit niet helemaal oplossen, maar laten we proberen meer te doen dan we nu doen. Want de maatregelen van de landelijke overheid zijn niet toereikend. Daarom heb ik dit initiatiefvoorstel opgesteld. Gerichte, concrete ondersteuningsmaatregelen waarmee inwoners nú geholpen worden."

Vergelijking

Over het voorstel zegt Bart Kraaijvanger nu: "Misschien is het niet helemaal perfect. Natuurlijk zijn er op- of aanmerkingen te verzinnen, maar dat is altijd met een noodfonds. Er zijn inwoners die nu geholpen moeten worden en daar is dit weldoordachte voorstel voor opgesteld. Laten we eerlijk zijn, als we als raad een klein miljoen kunnen uitgeven aan een kunstgrasveld in Budel, dan hoop ik dat we helemaal de urgentie van dit voorstel zien voor onze inwoners van heel Cranendonck."

Energietoeslag ophogen

Het gehele initiatiefvoorstel vind je HIER. In het kort komt het neer op. Daarin staat ook dat Kraaijvanger vindt dat de energietoeslag met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 in Cranendonck opgehoogd moet worden. Daarnaast moet er ondersteuning vrijgemaakt worden vanuit de gemeente om deze maatregelen goed te kunnen inzetten en te communiceren naar die inwoners die dit nodig hebben. En de inwoners helpen hiervan gebruik te maken waar nodig.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie