Luister
muziek
18 januari 2022 - 15:47
Deel dit artikel:

Ereburger Frans van Esch was ‘enne goeie pastoor’ in Budel

Wie herinnert zich nog ‘sporthalkerk De Goede Herder’ aan de Cranendoncklaan? Deze door architect A. van Merendonk ontworpen kerk werd in 1964-1966 gebouwd toen de gemeente Budel een sterke groei kende. Er moest toen een tweede parochiekerk komen. Frans van Esch werd op 1 augustus 1964 benoemd tot bouwpastoor van de nieuwe parochie ‘de Goede Herder’.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

De bouw van de nieuwe kerk had echter nog enige voeten in de aarde. In de beginjaren moesten bouwpastoor Van Esch en zijn parochianen hun toevlucht zoeken in een ‘noodkerk’, in het kippenhok van de familie Nic Lammers. De nieuwe kerk werd uiteindelijk een sporthal, ingericht als multifunctioneel gebouw waarin ook kerkdiensten gehouden konden worden. De kerk werd in september 1967 ingezegend door bisschop J. Bluijssen. Een pastorie voor Frans van Esch is er nooit gekomen. De pastoor woonde gewoon in een burgerhuis tussen zijn parochianen, gesteund door zijn goede huisgenote ‘Riet van de pastoor’.

Frans van Esch werd priester gewijd op 25 juli 1945. Daarna was hij kapelaan in Nieuwkuijk en Best tot aan zijn pastoorsbenoeming in 1964 in Budel. In 1985 herdacht hij het feit dat hij veertig jaar priester was. In 1995 volgde zijn vijftigjarig priesterfeest. Bij dit gouden jubileum werd hij benoemd tot ereburger van Budel.

‘Enne goeie pastoor’

Hij overleed in Eindhoven op 23 maart 2001 op 79-jarige leeftijd. De parochianen moesten afscheid nemen van ‘enne goeie pastoor’. Na het overlijden van pastoor Frans van Esch en wegens teruglopend kerkbezoek moest de Goede Herderkerk in 2004 worden gesloten en werd aan de eredienst onttrokken. Na veertig jaar werden de twee parochies weer samengevoegd. Het gebouw ‘de Goede Herder’ werd in 2012 afgebroken.

Het graf

In maart 2021 is oud-pastoor Van Esch herbegraven op het kerkhof bij de OLV Visitatiekerk in Budel. Ten tijde van het overlijden van pastoor Van Esch werden er geen begravingen gedaan op het parochiekerkhof in Budel. Hij is toen bijgezet op de algemene begraafplaats aan de Grootschoterweg. Het parochiebestuur vond het passend pastoor Van Esch bij te zetten op het parochiekerkhof. Voor degenen die het graf van pastoor Frans van Esch willen bezoeken: hij ligt bij alle oud-pastoors van de parochie Budel, aan de zijde van de Willem II Straat.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie