Luister
muziek
31 juli 2023 - 11:56
Deel dit artikel:

'Sjef de Zager' is een begrip in Budel, onder meer door oprichting van De Wielerbaan

Sjef Meusen werd op 14 februari 1884 in het Limburgse Baexem geboren als Hubertus Josephus Meusen, roepnaam Sjef. Hij was een zoon van Lambertus Meusen en Catharina Coopmans. Het gezin telde zes kinderen: Marie, Sjef, Willem, Anneke en de tweeling To en Mien. In Baexem hadden zij een klein boerengedoetje en een winkeltje met café. Voor extra inkomsten ging vader Bert bij boeren langs om bomen tot planken te verzagen; daarbij werd hij geholpen door oudste zoon Sjef.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Zo kwamen zij ook in Budel terecht, waar zij hout zaagden voor de zinkfabriek. Vader Bert en zoon Sjef verbleven door de week in Budel en waren in de kost bij de familie Broers in de Broekkant. Daar leerde Sjef zijn vrouw Leen Broers kennen met wie hij in 1917 trouwde. Sjef kreeg veel zaagopdrachten, onder andere van de zinkfabriek. Hij kreeg al gauw zijn bijnaam ‘Sjefke de Zager’.

Aan de Maarheezerweg bouwde Sjef in 1911 een houten barak voor zijn eigen zagerij. Na zijn huwelijk met Leen Broers bouwde hij er een woonhuis aan vast.

Ontstaan van De Wielerbaan in Budel

Sjef en Leen kregen zeven kinderen: Bèr, Lies, Toon, An, Toosje, Toos en Mia. Sjef was een ondernemend persoon. Na verloop van tijd wordt het huis ook café en wordt er in 1933 een betonnen wielerbaan aangelegd. Het café krijgt dan de naam ‘de Wielerbaan’. Dit pand kennen we anno 2023 nog steeds als café-zaal De Wielerbaan. Sjef brengt zelf de nodige sfeer in zijn café, vooral als hij op zijn accordeon speelt en in zijn moederstaal Limburgse liedjes zingt.

Later wordt de zagerij verplaatst naar de overkant van de weg. In de winter liet Sjef de wielrenbaan onder water lopen zodat er geschaatst kon worden. Toen het wielrennen niet meer in trek was, werd een speeltuin aangelegd.

Sjef Meusen overleed op 22 januari 1963, hij werd 78 jaar. ‘Sjefke de Zager’, een begrip in Budel; er wordt nog steeds over hem gesproken.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie