In de Smeltkroes was vrijdagavond een bijeenkomst van ongeveer dertig inwoners over ideeën, maar bovenal onduidelijkheden rondom de toekomst van het azc.
Naast juridisch onderzoek is er in het kader van Wet Open Overheid (WOO) door nieuwe politieke partij CB24 een verzoek gedaan naar de communicatie tussen gemeente Cranendonck en het COA. Daaruit is gebleken dat er nog veel vragen zijn. Zo zijn app- en mailverkeer volgens de partij niet vrij gegeven en zou er niet duidelijk zijn wanneer er beslissingen genomen gaan worden aangaande de toekomst van het asielzoekerscentrum in Budel.
In het gehele proces zijn inmiddels 65 stukken openbaar op de website van de gemeente. Gesprekken met en de inbreng van het ministerie van defensie ontbreken nog. Daarnaast zijn er vijf 'geheime stukken', in het kader van veiligheid van de staat en andere bestuursorganen (artikel 5.1 uitzonderingen Wet Open Overheid). "Ook het aantal asielzoekers met onbekende bestemming, MOB-status, is onbekend." Dat zorgt voor veel vragen en onrust bij de inwoners van Cranendonck.
In voorgaande bijeenkomsten en in de juridische bestuursovereenkomst is gebleken dat sluiting van het azc in dit jaar niet reëel is, maar dat er contractueel verplichtingen tot 2028 liggen met het COA. Aanpassingen, zoals extra toezichtlocaties en beveiliging zijn doorgevoerd, maar worden door inwoners als ‘lekkende pleister’ op de te voorkomen wonden gezien. Mensen zouden zich onveilig voelen en zien liever (weer) een militaire functie van het terrein.
Het rapport van vorig jaar is hier terug te lezen.
De wens om in ieder geval de aanmeldstraat in azc Budel te sluiten, lijkt als rook te zijn opgegaan. Ook de landelijk afgesproken verdeelsleutel zorgt voor veel ophef tijdens de bijeenkomst vrijdagavond. Zowel voor inwoners van omliggende gemeenten, als de bewoners van het azc. Waar nog wel coulance is ten opzichte van vluchtelingen met kinderen, die als gezin een nieuw leven op willen bouwen. Ten aanzien van het aantal alleenstaande jongemannen dat zich aanmeldt, is dat begrip er niet vanuit de aanwezigen.
Wat logisch en haalbaar is wat betreft beveiliging, zijn de meningen over verdeeld. Het is aangetoond dat de overlast afneemt door extra handhaving op de toezichtlocatie. Ter Apel bevestigt dat daar sinds de afschaffing van het extra toezicht weer meer incidenten zijn. Maar bijvoorbeeld dagelijks zes beveiligers op station Maarheeze, is niet permanent te realiseren. CB24 wil hun leden en andere genodigden uitdagen om actief mee te denken, om tot een gedegen actieplan te komen.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android