Luister
muziek
18 Mei 2023 05:40
Deel dit artikel:

CDA Cranendonck: ‘We willen zo snel mogelijk aanmeldstraat bij azc Budel sluiten'

Als sluiten van het azc in Budel geen optie is, kijk dan naar wat wél mogelijk is. Dat is het credo van CDA Cranendonck. Zij willen in ieder geval de aanmeldfunctie van het asielzoekerscentrum aan de Randweg-Oost verwijderen. Maar wat hen betreft sluit het volledige opvangcentrum volgend jaar.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - CDA Cranendonck
Advertentie

Fractievoorzitter Paul Coenegracht van het CDA zegt tegen Cranendonck24: “Laat ik allereerst aangeven dat CDA Cranendonck niet tegen opvang is van mensen die huis en haard hebben moeten verlaten. We zijn vóór het sluiten van het huidige azc per 1 juli 2024. De overlast en het agressief gedrag is onacceptabel voor Cranendonck en haar inwoners.” De partij stelde dan ook in maart vorig jaar het geamendeerde initiatiefvoorstel ‘Stoppen met het azc’ voor. Die werd aangenomen. Coenegracht: “Tot op heden zijn er helaas geen zichtbare resultaten geboekt die de situatie rondom het azc lijken te verbeteren.”

Inwonersonderzoek over azc na 2024

Een meerderheid (56 procent) van de Cranendonckers die de inwonersenquête hebben ingevuld, zien het azc graag verdwijnen. Er wordt door het college een rapport van de bevindingen gemaakt nadat er gesprekken zijn geweest in de komende maanden met alle betrokkenen. Dat zijn ook het COA en staatssecretaris Eric van der Burg. “Toch lijkt langer wachten met ingrijpen niet verantwoord, gelet op de maatschappelijke onrust rond dit thema”, stelt Paul Coenegracht.

Daarom komen zij dinsdag 23 mei met een initiatiefvoorstel. “Dit is een concreet actiepunt om op korte termijn de overlast terug te dringen, door de col-opvang (aanmeldstraat in Budel voor nieuwe vluchtelingen, red.) te sluiten. Dit in afwachting van de gesprekken die gaan plaatsvinden tussen het college van B&W, het COA en de staatssecretaris.”

Azc blijft toch open?

Het CDA zegt ‘bezorgd’ te zijn over de toekomst na 1 juli 2024 van het azc-terrein. Een nieuwe omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd door het COA en er is een toenemende stroom aan vluchtelingen in Nederland en onze regio. Coenegracht: “De uitspraken van staatssecretaris Van der Burg liegen er niet om. Hij snapt de problemen in Cranendonck, maar staat met zijn rug tegen de muur. We zullen daarom rekening moeten houden me het scenario dat het asielzoekerscentrum openblijft. Dit ondanks alle bezwaren.”

Ook CDA-lid Dirk van Asten uit Maarheeze onderschrijft dat, zo laat hij weten aan Cranendonck24: "Als je weet dat sluiten geen optie is, dan moet je niet stoppen met denken, maar kijken wat wél kan. Wat je echt als persoon zou willen, doet er dan niet meer toe. Ik persoonlijk zou het azc het liefst sluiten, andere mensen blijven iets genuanceerder. We gaan nu proberen de hele raad te overtuigen van ons idee."

Aantal incidenten omlaag brengen

Van Asten zegt dat er realistisch naar de situatie gekeken moet worden en dat sluiten van het azc in 2024 waarschijnlijk niet gaat gebeuren. "We zien sinds 2018 echt een toename aan incidenten die gerelateerd zijn aan de komst van de aanmeldstraat (col-locatie)", legt hij uit. Daarom wil het CDA de aanmeldfunctie weg hebben, in de hoop dat het aantal incidenten omlaaggaat. "Zekerheid heb je nooit, maar dat is wel ons standpunt op dit moment."

Coenegracht wil graag nog kwijt: “Dat is absoluut iets anders dan de kop van het Eindhovens Dagblad (artikel 16 mei 2023) suggereert. Met dit initiatiefvoorstel en de inwonerenquête heeft het college handvatten ter beschikking om de onderhandelingen in te gaan met het COA en de staatssecretaris voor de korte en lange termijn.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie