Burgemeester Roland van Kessel is dinsdagavond duidelijk geweest over het standpunt van gemeente Cranendonck wat betreft de opvang van asielzoekers. Live bij tv-programma Op1 zei hij: "Het kan niet zo zijn dat wij als Cranendonck zoveel overlast ervaren dat de veiligheid in het geding komt van mijn inwoners. Ik vind echt dat het Rijk daarin een volgende stap moet zetten."
Het kabinet zou overwegen om een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers te openen. De naam van Budel viel daarbij ook. Van Kessel zegt: "Niet bij ons." Het verzoek aan de staatssecretaris tot het vinden van een tweede aanmeldcentrum kwam van Koen Schuiling, voorzitter van Veiligheidsregio Groningen. Daar ziet hij dat het centrum in Ter Apel overvol is. Van Kessel: "Wij nemen al een grote hap voor onze rekening", doelt de Cranendonckse burgemeester op het opvangen van al 1500 asielzoekers in Budel. "We hebben ook al een centrale ontvangstlocatie met een aanmeldstraat. "Wij vinden dat we al meer dan voldoende bijdragen aan de opvangproblematiek op dit moment."
Ook vindt de burgemeester dat 'de last' meer verdeeld moet worden over de gemeentes in Nederland. "Er was het voornemen om vier gemeenschappelijke vreemdelingenlocaties te maken in dit land. Dat is niet gelukt. Er is afgesproken dat we een aparte locatie zouden inrichten voor 'veiligelanders'. Is niet gelukt. Iedere keer krijgen we met een teleurstelling te maken."
Het Rijk is nu aan zet, vindt burgemeester Roland van Kessel. "Het gaat hier om opvang van mensen. Maar er zit ook een grens aan. Wij (Cranendonck, red.) hebben een geschiedenis in opvang. De mensen in Cranendonck zijn bereid om mensen te helpen die door oorlog of geweld hun land moeten ontvluchten. Maar je ziet dat de populatie in de opvang is veranderd. We zien steeds meer overlast. En het draagvlak keldert. Ik heb in mijn gesprek met de staatssecretaris opgeroepen om echt vergaande maatregelen te nemen om die overlast tegen te gaan. Het kan niet zo zijn dat wij als Cranendonck zoveel overlast ervaren dat de veiligheid in het geding komt van mijn inwoners. Ik vind echt dat het Rijk daarin een volgende stap moet zetten."
Maar wat is dan de oplossing? Van Kessel: "De oplossing om ze terug te sturen, moet het kabinet naar gaan kijken. Ze moeten verbinding vinden met de landen van herkomst." Ook Theo Weterings, burgemeester van Tilburg, zit aan tafel bij Op1 namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij zegt: "Als blijkt dat het geen kansrijke asielzoekers zijn, waarom hebben ze dan alle mogelijkheden om zich zonder beperkingen te kunnen bewegen in Nederland? Die discussie moet door de Tweede Kamer gevoerd worden. Wij zeggen: neem daar een standpunt over in." Van Kessel knikt bevestigend over de woorden van zijn collega Weterings.
Het volledige fragment van het interview bij Op1 (NPO 1) is HIER terug te zien.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android