Luister
Live
9 augustus 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

Fakher uit Syrië is vrijwilliger: 'Ik vind dat ik iets terug moet doen voor mijn uitkering'

"Ik ben Fakher Al Tir. Vijf jaar geleden ben ik, vanwege de oorlog in Syrië, moeten vluchten. Na negen maanden heb ik mijn gezin naar Nederland laten overkomen." Nu woont hij met zijn gezin in Budel-Dorplein en zet hij zich ook met vrijwilligerswerk in voor de maatschappij. We spraken hem over zijn nobele werk.

cranendonck24
  / Tilly van Cranenbroek-van Asten
  • Beeld - Carrie van Hoef

"We hebben het goed", vertelt Fakher. "Graag zou ik willen werken, maar ik ben 65 jaar en ik krijg geen vast werk. Daarom doe ik vrijwilligerswerk. Ongeveer 4,5 jaar geleden ben ik als vrijwilliger begonnen bij het 'onthaalteam'." Hierbij gingen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder leiding van een coördinator zwerfvuil opruimen, surveilleren bij het station in Maarheeze of mensen welkom heten in het centrum van Budel en ze de weg wijzen. "Helaas kwam dit vrijwilligerswerk te vervallen", vult Fakher aan.

Huize te Gaste

Ook is hij nog vrijwilliger geweest bij de ouderenzorg van Huize te Gaste in Gastel. Fakher: "Hier deed ik koken, klusjes en mensen halen en brengen met het busje. Dit heb ik veertien maanden gedaan."

Zwerfafval opruimen

Bij het onthaalteam heeft Esther van Beter Budel een keer aan Fakher komen vertellen over het opruimen van het zwerfafval in de gemeente Cranendonck. Beter Budel is een organisatie die bestaat uit inwoners van de gemeente Cranendonck die samen zwerfafval opruimen. "Dit leek mij heel leuk om te doen en daarom ben ik twee jaar geleden vrijwilligerswerk gaan doen bij Beter Budel. Dit werk doe ik een keer per week in Budel-Dorplein", zegt Fakher.

Contact met mensen

"Ik wandel vanaf mijn huis naar een straat waar veel afval ligt en dat ruim ik dan op. Het is fijn om te wandelen en dan meteen het zwerfafval op te ruimen. Hierdoor heb ik ook contact met mensen. Zij komen met me praten, steken hun duim omhoog of toeteren een keer. Een teken dat ik toch goed werk doe. Het is alleen jammer dat mijn werk geen verschil maakt. Iedere week ligt er weer even veel troep. We hebben bij Beter Budel ook een groepsapp. Daarmee houden we contact met elkaar. En we kunnen afspreken om eens samen met iemand van de groep het zwerfafval op te ruimen."

Iets terug doen voor uitkering

Fakher krijgt een uitkering van de gemeente Cranendonck. "Ik vind dat ik daar iets voor terug moet doen. Daarom doe ik vrijwilligerswerk, maar het is ook goed om sociale contacten te hebben en beter voor mijn inburgering. Dit vrijwilligerswerk maakt mij ook gelukkiger."

De Syriër sluit af: "Nederland is mijn land en daar wil ik iets voor doen én het is goed voor de natuur. Daarom ben ik trots om vrijwilliger te zijn bij Beter Budel."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug