Maarheeze is een dorp gelegen in de Nederlandse gemeente Cranendonck, in de provincie Noord-Brabant. Het heeft een rijke geschiedenis en een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden. De naam 'Maarheeze' is afgeleid van het woord 'maar', wat 'moeras' betekent, en 'heeze', wat 'doorgang' betekent, wat resulteert in de betekenis 'moerasdoorgang'.
Het historische gemeentewapen van Maarheeze bestond oorspronkelijk uit een kraanvogel die een steen vasthoudt, maar in 1996 werden de kleuren van het wapen gewijzigd naar de historische kleuren van Cranendonk. De voormalige gemeente Maarheeze telde in 1996 9168 inwoners en had een oppervlakte van 55,23 km².
Maarheeze heeft verschillende grenswijzigingen ondergaan. In 1925 werd de gemeente Soerendonk-Sterksel-Gastel samengevoegd met Maarheeze, en in 1997 werd Maarheeze, met uitzondering van Sterksel, toegevoegd aan de gemeente Budel. Deze gemeente kreeg in 1998 de historische naam Cranendonck. Het dorp Sterksel ging over naar de nieuw gevormde gemeente Heeze-Leende.
De kern van Maarheeze, een esdorp zoals de meeste kernen in Cranendonck, is omringd door oude akkercomplexen. Het dorp heeft zich in de loop der tijd uitgebreid, voornamelijk als gevolg van de ligging tussen de A2 en de spoorweg. Hierdoor is er weinig overgebleven van de oorspronkelijke lintbebouwing langs de akkercomplexen.
Er zijn enkele bezienswaardigheden in Maarheeze die een bezoek waard zijn. De Sint-Gertrudiskerk is een neoromaanse kerk uit 1910, ontworpen door L. de Vries uit Helmond. De pastorie dateert uit 1821 en de Teutenboerderij aan de Kerkstraat 5 is een fraaie boerderij uit 1779 met een opvallende topgevel. Een interessant feit is dat deze boerderij meer dan 220 jaar lang binnen dezelfde familie is gebleven.
Op economisch gebied is Maarheeze gunstig gelegen aan de autosnelweg A2 en de spoorlijn Eindhoven-Weert. Het dorp heropende in 2010 het treinstation Maarheeze, dat ten zuiden van het dorp ligt. Daarnaast is er het bedrijventerrein 'Den Engelsman' in het zuidoosten van het dorp, waar diverse bedrijven zijn gevestigd, waaronder Signify (voorheen: Philips Lighting), Solmar Tours en Van Gansewinkel, een internationaal afvalverwerkingsbedrijf met zijn oorsprong in Maarheeze. De metaalsector is ook goed vertegenwoordigd in Maarheeze.
De natuurlijke omgeving rond Maarheeze is prachtig. Ten noordoosten van het dorp bevindt zich een grootschalige landbouwontginning met de Rakerloop die erdoorheen stroomt. Naar het zuidwesten, richting Budel en Weert, ligt een uitgestrekt natuurgebied dat wordt beheerd door Defensie. Het oosten wordt gekenmerkt door een villabos en het natuurgebied Hugterheide, waar men moerasland en edelherten kan vinden. Naar Soerendonk toe wordt het landschap kleinschaliger, met bosgebieden, landbouwgebieden en het dal van de Buulder Aa.
Maarheeze wordt omringd door nabijgelegen kernen zoals Sterksel, Hugten, Weert en Soerendonk. Het dorp heeft ook enkele bekende personen voortgebracht, waaronder zakenman en miljonair Leo van Gansewinkel, politica Corien Jonker, en actrice en model Sylvia Hoeks.
Al met al biedt Maarheeze een combinatie van historisch erfgoed, mooie natuur en een gunstige ligging voor bedrijven en bewoners. Het is een dorp dat zeker de moeite waard is om te verkennen.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android