Luister
muziek
02 Juli 2023 06:01
Deel dit artikel:

Budel-Schoot: Rijke geschiedenis en veel te zien

Budel-Schoot is een dorp in de gemeente Cranendonck, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp Budel-Schoot, ook bekend als Schoot, heeft een rijke geschiedenis en ligt nabij de grens met de Belgische stad Hamont-Achel.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Hier vind je alle informatie over Budel-Schoot.

Geschiedenis

De geschiedenis van Budel-Schoot gaat terug tot de samensmelting van twee buurtschappen, Groot-Schoot en Klein-Schoot, die een hechte agrarische gemeenschap vormden. In de vroege jaren telde het dorp slechts 27 inwoners. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826 en de komst van de spoorweg, de 'Grand Central Belge' of IJzeren Rijn, in 1879 brachten echter een snelle ontwikkeling teweeg. Er werd een groot stationsgebouw met douanefaciliteiten gebouwd, evenals cafés, winkels en een hotel. Verharde wegen volgden al snel. De bouw van de Budelse zinkfabriek in de nabijheid in 1892 zorgde voor verdere groei en welvaart.

Bezienswaardigheden Budel-Schoot heeft ook enkele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te verkennen:

  1. Windmolen Janzona: Deze achtkantige houten beltkorenmolen dateert uit 1802 en werd in 1937 van Venlo naar Budel-Schoot verplaatst. Het is de laatste windmolen in Nederland die om economische redenen werd opgebouwd. De molen kreeg een elektrische maalinstallatie in 1946 en werd gerestaureerd in 1980. Tegenwoordig is het een Rijksmonument en een herinnering aan het industriële verleden van het dorp.

  2. Kerk O.L.V. Visitatie en H. Antonius van Padua: Deze neogotische katholieke kerk, ontworpen door architect J. Fransen, werd ingewijd in 1930. Het is een architectonisch hoogtepunt en een belangrijk religieus centrum voor de lokale gemeenschap.

  3. Boerderij van het Krukhuistype: Een boerderij uit de 18de eeuw van het Krukhuistype, gelegen in Klein-Schoot. Deze boerderij was vroeger actief als brouwerij en werd enkele jaren geleden afgebroken en volgens het oude grondplan weer opgebouwd. Het is een interessant voorbeeld van historische architectuur in de regio.

Natuur en landschap

Budel-Schoot wordt omringd door landbouwgebied en is gelegen nabij de Budelerbergen. Dit biedt mogelijkheden voor wandelingen en recreatieve activiteiten in de natuurlijke omgeving.

Nabijgelegen kernen

De nabijgelegen kernen van Budel-Schoot zijn Budel, Hamont en Budel-Dorplein.

Budel-Schoot heeft een rijke geschiedenis en biedt bezoekers interessante bezienswaardigheden en een prachtige natuurlijke omgeving om te verkennen. Het is een dorp dat trots zijn culturele erfgoed koestert en tegelijkertijd een levendige gemeenschap heeft voortgebracht, waaronder bekende sporters zoals John Bogers, Rober van der Vin en Loek Chatrou.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie