Luister
muziek
7 oktober 2020 - 11:35
Deel dit artikel:

Smeltkroes krijgt alsnog ontheffing op maximumaantal bezoekers bij theatershows

Er is alsnog een ontheffing verleend aan AK De Smeltkroes om voorstellingen te organiseren met meer dan dertig bezoekers. Afgelopen zaterdag is de show van cabaretier Bert Gabriëls nog gecanceld, omdat De Smeltkroes niet aan de criteria zou voldoen. Daar kwam de veiligheidsregio maandag op terug.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

“Aan de ene kant zijn we blij, maar we denken ook: nu is die voorstelling al gecanceld”, legt Jos Sweens uit, die deel uitmaakt van de werkgroep van AK De Smeltkroes. Vrijdag moest de activiteitencommissie de mensen met een ticket laten weten dat de voorstelling niet door kon gaan. Want maximaal dertig personen per zaal - zoals de coronamaatregelen voorschrijven - is volgens de werkgroep om meerdere redenen niet haalbaar. “Zaterdag volgde het chagrijn”, vertelt Sweens. “Het sloeg eigenlijk nergens op.”

De conclusie van de veiligheidsregio luidde dat niet voldaan kon worden aan de geëiste zaalgrootte. Opmerkelijk, vond de AK, want dat was niet eerder naar voren gekomen als criterium.

Inzet van burgemeester
Er is vervolgens overleg geweest met burgemeester Roland van Kessel. Aan hem is uitgelegd waarom AK De Smeltkroes volgens de commissie wél recht zou hebben op een ontheffing op het maximumaantal bezoekers. Ze voldoen namelijk onder meer aan de criteria dat ze van regionaal belang zijn en ze zich houden aan de coronamaatregelen. “De burgemeester heeft een grote rol gespeeld in het weekend”, legt Sweens uit. “Die heeft zijn effort erin gestoken om het recht te breien.”

Witte rook
Maandagochtend ging een document met een bezwaar de deur uit naar Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant. In de middag volgde witte rook. De ontheffing is binnen. Deze loopt parallel aan de huidige coronaregels die gelden tot 20 oktober aanstaande. Tot die tijd vindt alleen een matineevoorstelling plaats op 17 oktober. “Maar we hebben nu wel een precedent”, zegt Sweens. “En als deze maatregelen verlengd worden, hebben we dus al een ontheffing.” Op 30 oktober speelt cabaretier Rob Scheepers namelijk in De Smeltkroes.

Datum prikken
De activiteitencommissie gaat met Bert Gabriëls kijken of er een nieuwe datum voor zijn show geprikt kan worden. “We denken dat er ook plekken zijn waar hij ingepland staat, die geen ontheffing gaan krijgen. Daardoor kan er voor hem misschien een plekje vrijkomen in de agenda.” Vooralsnog is geen nieuwe datum gevonden, maar is het chagrijn verdwenen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie