Luister
muziek
17 maart 2022 - 11:52
Deel dit artikel:

Bart Kraaijvanger van Pro6 moe en teleurgesteld: 'Maar we zijn ook strijdbaar'

Hij is moe na een korte nacht. Ook teleurstelling heerst er. "Maar we zijn ook strijdbaar voor de komende periode", voegt Bart Kraaijvanger, lijsttrekker van Pro6 daar aan toe. Want ze verloren drie zetels en gaan er met twee de raad in. Dat bleek gisteravond bij de Uitslagenavond waar Cranendonck24 live bij aanwezig was.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

We spreken Kraaijvanger op the morning after. "We hadden wel verlies gecalculeerd, dat hadden we wel zien aankomen", vertelt hij. Vier jaar geleden kwam Pro6 als nieuwe partij plotseling met vijf zetels in de gemeenteraad. "Dat was toen totaal onverwacht." Het verlies van dit jaar komt een stuk minder onverwacht.

De lijsttrekker van Pro6 probeert zijn vinger erop te leggen en trekt conclusies. "Vier jaar geleden hebben we gezegd: 'we gaan het anders doen, we gaan vernieuwen'. We zijn te weinig zichtbaar geweest de afgelopen periode. Van wat we de afgelopen vier jaar beloofd hebben, heeft de kiezer te weinig teruggezien. Daar hebben we in de campagne de kiezer niet van weten te overtuigen. Ik denk dat mensen nog niet goed weet wat Pro6 nu eigenlijk is."

Azc

Hot topic deze gemeenteraadsverkiezingen was het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. Pro6 is wat dat betreft de tegenpool van de grote winnaar ELAN. "Het azc heeft ook een enorme invloed gehad, verwacht ik. We hebben een duidelijk standpunt ingenomen, daar sta ik achter. Wij zijn voor opvang van mensen die het nodig hebben, dus een azc. ELAN heeft zich daartegen uitgesproken. Dat speelt in deze uitslag", vertelt Kraaijvanger. "Ik vond het vooraf wel moeilijk om in te schatten hoe groot de groep is die echt klaar is met (de overlast van) het azc. Die blijkt heel groot te zijn."

'Zin om te bouwen'

Donderdagmiddag worden de namen bij de zetels geplaatst. Ook wordt dan duidelijk of er bijvoorbeeld veel voorkeursstemmen zijn en verschuivingen op de kieslijsten plaatsvinden. Kraaijvanger verwacht niet dat dat bij hen het geval zal zijn. Zelf gaat hij wel voor het eerst plaatsnemen in de gemeenteraad. "Ik heb er zin in om de raad in te gaan. Dat klinkt nu misschien raar. Ik wist ook wel dat we aan een nieuw hoofdstuk moesten beginnen. We mogen best kritisch naar onszelf kijken over de afgelopen periode. Maar ik heb zin om weer te gaan bouwen."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie