Luister
Live
19 mei 2022 - 05:53
Deel dit artikel:

Vorig jaar 360 maatregelen opgelegd aan asielzoekers uit Budel

In 2021 zijn er in totaal zo'n 360 maatregelen opgelegd aan bewoners van het azc in Budel. Dit heeft staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, bekendgemaakt.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Harm van Leuken

Onder het bovenstaande aantal vallen onder meer veertig personen die naar een zogeheten handhavings- en toezichtlocatie (htl) zijn overgeplaatst en dertig gevallen waarbij van iemand acht weken zakgeld is ingehouden. Van der Burg maakte dit bekend na Kamervragen van Joost Eerdmans van JA21. Het Kamerlid vroeg hoeveel COA-sancties er in heel 2021 zijn opgelegd aan personen die in het azc in Budel verbleven.

Wens om azc te behouden

Inmiddels is duidelijk dat het azc in 2024 zal moeten sluiten, na instemming van de gemeenteraad van Cranendonck. Begin februari spraken de burgemeester, Commissaris van de Koning en het COA nog de gezamenlijke wens uit om de opvanglocatie te behouden. "Daarbij is gesproken over oplossingen op het gebied van veiligheid waarmee de rust in de opvanglocatie en de gemeente Cranendonck zou moeten terugkeren", legt Van der Burg uit. "Dit is volgens alle betrokken partijen namelijk randvoorwaardelijk voor een toekomst van de opvanglocatie, in welke vorm dan ook." Maar ondanks die wens, werd daar een stokje voor gestoken door de gemeenteraad. Op 1 juli 2024 loopt de omgevingsvergunning af.

Maatregelen en vervolggesprekken

Op 21 maart vond een vervolggesprek plaats tussen de burgemeester, Commissaris van de Koning en het COA. Dit ging over de ingezette maatregelen naar aanleiding van het eerdere gesprek. Van der Burg: "Zo heeft het COA een nieuw hek geplaatst en voeren het COA en AVIM (vreemdelingenpolitie, red.) gezamenlijk kamercontroles uit. Ook zijn er extra beveiligers ingezet. Uiteraard wordt daarnaast door betrokken partijen uit de migratieketen, maar ook door het lokaal bestuur en de strafrechtketen, gebruikgemaakt van de maatregelen uit de toolbox. Ik ga ervan uit dat het met de ingezette maatregelen mogelijk is om de rust op en rondom de opvanglocatie terug te laten keren. Daarbij komt dat het gelet op de huidige opvangcapaciteit, ook in het licht van de crisis in Oekraïne, niet wenselijk is dat er opvangplekken verloren gaan. Of er na 1 juli 2024 ruimte is voor een opvanglocatie in Cranendonck, zal te zijner tijd duidelijk moeten worden. Hiertoe worden de komende periode gesprekken gevoerd."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug