Luister
muziek
31 augustus 2023 - 05:43
Deel dit artikel:

Heel Zurrik kocht bij snoepwinkeltje van Jo van Gennip: het verhaal van de vrolijke fluiter

In 1993 sloot Jo van Gennip voorgoed de deur van zijn winkel in de Dorpsstraat in Soerendonk. De winkel van Jo was een begrip in Zurrik en vooral geliefd bij de kinderen als snoepwinkeltje.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Jo van Gennip werd op 31 maart 1925 in Soerendonk geboren als zoon van Driek van Gennip (1889-1968) en Tonia Beerten (1889-1970). Driek en Tonia trouwden in 1918 in Leende en kwamen in 1919 in Soerendonk wonen in een boerderijtje in de Goorstraat, nu nummer 7. Driek en Tonia kregen vier kinderen: de dochters Koos en Mien en de zonen Jo en Arnold; Arnold werd slechts één maand oud. In 1968 vierden zij hun gouden bruiloft.

Buurtwinkel aan de Goorstraat

Driek van Gennip was sigarenmaker, maar in 1925 staat hij geregistreerd als koopman: hij startte in de Goorstraat met een buurtwinkel. Het winkeltje in kruidenierswaren, huishoudelijke artikelen, drogisterijproducten en snoepgoed werd later overgenomen door zoon Jo.

Bij Jo van Gennip was werkelijk alles te koop. En als het gevraagde niet in zijn assortiment voorkwam, dan ging Jo het elders inkopen. Boodschappen bezorgen deed Jo op de fiets en daarbij floot hij altijd een vrolijk deuntje. Zo wist iedereen dat Jo eraan kwam.

Els Thissen-Bergmans

In 1969 trouwde Jo met de weduwe Els Thissen-Bergmans en kreeg Jo er drie bonusdochters bij. Tot hun grote vreugde kregen Jo en Els in 1970 een zoon, Hennie. In 1974 verkochten Jo en Els het oude boerderijtje in de Goorstraat en verhuisden naar Dorpsstraat 8. In dit pand had voorheen het echtpaar Van Mierlo-Rief een textiel- en levensmiddelenwinkel. In dit pand gingen Jo en Els van Gennip verder met hun winkel.

Jo was van de verkoop, Els van de inkoop, want Els had een rijbewijs. Samen gingen ze dan met hun DAF inkopen doen bij de grossier. Zo waren de rollen goed verdeeld. De kinderen van Soerendonk hadden de weg naar de nieuwe winkel in de Dorpsstraat al snel gevonden. Als vanouds stonden de potten met snoepgoed goed zichtbaar op de toonbank.

Portier bij de zinkfabriek

Naast zijn werk in de winkel was Jo ook werkzaam op de zinkfabriek als portier. Jo van Gennip was ook lid van het zangkoor van de parochie Soerendonk. Het gregoriaans had daarbij zijn grote voorkeur. Vanwege zijn langdurig lidmaatschap van het kerkkoor ontving hij een onderscheiding van de Sint Gregoriusvereniging. Door zijn grote voorliefde voor de gregoriaanse gezangen was Jo ook lid van de Schola Cantorum Achel. Dit gregoriaans koor was verbonden aan de trappistenabdij van de Achelse Kluis; Jo was er altijd, een repetitie sloeg hij zelden over. Jo had een goede stem en oefende thuis de gezangen op zijn orgel.

Overlijden

Jo van Gennip overleed op 30 november 1998 op 73-jarige leeftijd; hij werd in Soerendonk begraven. Zijn echtgenote Els verhuisde na enige tijd naar een bejaardenwoning in de Van Schaiklaan. Els overleed in 2020 op 93-jarige leeftijd. Tegenwoordig woont zoon Hennie van Gennip met zijn gezin in het ouderlijk huis in de Dorpsstraat. Soerendonk moet het nu doen zonder het nostalgisch snoepwinkeltje van Jo van Gennip.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie